BASF

BASF versterkt concurrentiepositie Papierchemicaliën

BASF bouwt haar positie als partner in de papierindustrie in Europa verder uit. Met de nieuwe organisatie versterkt BASF haar klantgerichte functies zoals technische service en Key Account Management.

Een sterkere focus op de klant: deze en andere maatregelen dragen bij aan de strategie van het onderdeel Papierchemicaliën van BASF. Zij reageert hiermee tevens op de vraag van haar klanten en de actuele marktsituatie.

Volgens dr. Martin Brudermüller, hoofd van de divisie Functional Polymers: De papierchemicaliën is voor ons een kerngebied dat een sterke groeiontwikkeling doormaakt. Door het versterken van onze concurrentiepositie willen wij deze groei zekerstellen. Daarbij richten wij ons in het bijzonder op innovatie, efficiëntie en consequent handelen.

Sinds drie jaar heeft BASF met haar uitgebreide investeringsprogramma haar productie in Europa gemoderniseerd en uitgebouwd, evenals nieuwe producten in de markt gezet. De meeste projecten werden gerealiseerd in Ludwigshafen:

* In 2001 werd de Basonalfabriek voor de productie van papierdispersies uitgebreid tot een jaarlijkse capaciteit van 300.000 ton. Een nieuwe productietechnologie heeft de succesvolle implementatie van Basonal mogelijk gemaakt. Met deze innovatie is BASF in staat om voor de klant op maat gesneden papierdispersies te ontwikkelen en te produceren.


* Tegelijkertijd werd de Iminefabriek uitgebreid met de productie van hoog moleculaire polyethyleenimine, een verbeterd proceschemieproduct voor het maken van papier.


* Begin 2002 nam BASF de Polyvinylamine-fabriek in bedrijf. Daarmee maakt BASF een nieuwe groep innovatieve papierchemicaliën met veel toepassingmogelijkheden.


* Eind 2002 nam BASF de meest noordelijke productie-eenheid in bedrijf: een nieuwe locatie in Hamina (Finland) voor de fabricage van papierdispersies, vergelijkbaar met de technologie van de Basonalfabriek. Capaciteit: 140.000 ton. Belangrijkste afnemers zijn de toonaangevende papierfabrikanten in deze regio.


* In het voorjaar van 2003 ging eveneens in Ludwigshafen de nieuwe fabriek voor de productie van AKD(AlkylKetenDimer) in bedrijf. De AKD-was zorgt ervoor dat papier beter beschrijfbaar en bedrukbaar wordt door haar waterafstotende werking. Met de nieuwe fabriek verdubbelde BASF haar capaciteit tot 10.000 ton per jaar.

Onze investeringsprojecten en de daarmee verbonden beslissingen rond vestigingsplaatsen waren noodzakelijke stappen tot de verdere ontwikkeling van onze papierchemicaliën, aldus Brudermüller. De markt, gekenmerkt door overcapaciteit en een sterke concurrentie, stelt ons continue voor nieuwe uitdagingen. We zullen ons daarom in de belangrijke Europese markt sterker richten op de klant en ons nog efficiënter organiseren. Helaas betekent dit ook een afbouw van een aantal arbeidsplaatsen.

BASF voorziet de volgende maatregelen:


* In Ludwigshafen wordt de inmiddels 20-jarige Styronalfabriek voor de productie van dispersies voor tapijt en papier stilgelegd. Papierdispersies worden daarna uitsluitend door de nabijgelegen moderne Basonalfabriek geproduceerd. Samen met de fabriek in Hamina is BASF met een totale capaciteit van 440.000 ton in staat om te voldoen aan de vraag van haar klanten in Europa.


* Interne processen en structuren worden verder geoptimaliseerd. Dit met het oog op een sterkere klantgerichtheid.


* BASF trekt zich terug uit de dispersiemarkt voor de tapijtindustrie in Europa om zich verder te richten op de markt voor papierchemicaliën. Reden hiervoor is de onbevredigende opbrengst in een teruglopende markt.

Het gevolg van deze maatregelen brengt met zich mee dat BASF haar personeelsbestand afbouwt met 120 arbeidsplaatsen, waarvan 100 in Ludwigshafen. Deze afbouw richt zich voornamelijk op de productie, de verkoopafdeling Tapijt evenals in-terne functies waaronder administratie. BASF is voornemens om de onvermijdelijke afbouw van arbeidsplaatsen zo sociaal aanvaardbaar mogelijk vorm te geven.

Voor de papierindustrie ontwikkelt, produceert en verkoopt BASF als leidende aanbieder wereldwijd chemicaliën voor de productie en veredeling van papier en karton. Bijzondere sterkten zijn de krachtige onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling, de wereldwijde toepassingstechniek evenals de pilot-fabriek voor papier in Ludwigshafen.
Papierchemicaliën is een onderdeel van de divisie Functional Polymers in het segment Veredelingsproducten van BASF. Meer informatie hierover kunt u vinden op de Duitse site van BASF.

BASF is één van de toonaangevende ondernemingen in de chemische industrie wereldwijd. Zij biedt haar klanten een breed assortiment van producten; van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas.
De Verbundstrategie is één van de bijzondere sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee op lange termijn onderscheidende voordelen ten opzichte van haar concurrenten. De handelswijze van BASF is in ove-reenstemming met de principes van duurzame ontwikkeling. In 2002 behaalde BASF met meer dan 89.000 medewerkers een omzet rond de 32 miljard euro. BASF is genoteerd aan de beurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA), New York (BF), Zü-rich (BAS) en Parijs (BA).

BNL 26 nov 2003

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203