FNV

26-11-2003

FNV start claimactie in vleessector tegen RSI

FNV Bondgenoten en Bureau Beroepsziekten FNV starten vandaag een campagne tegen RSI in de vleessector. Ze gaan samen werknemers die door RSI-klachten in de WAO zijn beland helpen een aanklacht in te dienen tegen hun (oud)werkgever.

Print
RSI is de grootste veroorzaker van WAO-instroom in de vleesindustrie. De afgelopen jaren zijn duizenden werknemers door klachten aan nek, schouders, armen, polsen en handen uitgevallen. De klachten ontstaan door te zwaar werk, ongunstige lichaamshouding, een slechte werkplek en een hoog werktempo.

De campagne dient volgens FNV Bondgenotenbestuurder John Klijn een breder doel dan alleen schade verhalen: "De werkgevers in het vlees hebben in het verleden niets aan preventie gedaan als het gaat om WAO-instroom. Daardoor zijn veel mensen met RSI-klachten uitgevallen. Sinds we anderhalf jaar geleden een arboconvenant hebben in de sector, gaat dat langzaam vooruit. Maar, daar help je die mensen die nu in WAO zitten door hun beroepsziekte niet mee". Klijn denkt ook dat de campagne werkgevers zal stimuleren om meer aan preventie te doen: "Voor werkgevers is voorkomen in dit geval niet alleen beter, maar ook goedkoper dan genezen".

Bureau Beroepsziekten FNV gaat op zoek naar arbeidsongeschikte werknemers via vakbondsbladen en kranten. Via kaderleden van FNV Bondgenoten moet de campagne ook direct op de werkvloer komen. Daar is ook een speciale brochure voor ontwikkeld. Wim Eshuis van het bureau: "Ik verwacht dat een behoorlijk aantal mensen zich zal melden. De campagne is nog niet van start en we begeleiden nu al 12 mensen bij een claim en bij twee daarvan zijn die al gehonoreerd".

In de vleessector zijn in totaal zo'n 27.000 mensen werkzaam. Uit een onderzoek van TNO Arbeid blijkt dat jaarlijks zo'n 2,5% daarvan in de WAO terechtkomt. Ongeveer 31% heeft een sterk verhoogd risico op RSI en rugklachten. Voor hen moeten direct maatregelen genomen worden om uitval te voorkomen.