European Commission

IP/03/1604

Brussel, 26 november 2003

De Commissie nodigt belanghebbenden uit hun opmerkingen te maken over steun voor papiermachines van Stora Enso Langerbrugge, België.

De Europese Commissie heeft besloten België en belanghebbende derden uit te nodigen hun opmerkingen te maken over steun voor de papiermachines van Stora Enso Langerbrugge, België. De volledige tekst van de uitnodiging zal binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt. De gesteunde projecten betreffen de productie van krantenpapier 100% gerecycleerde vezels en magazinepapier 80% gerecycleerde vezels. De Commissie erkent dat het milieu baat heeft bij de recyclage van oud papier, maar de toepassing van gerecycleerde vezels bij de productie van krantenpapier lijkt steeds gebruikelijker in de papierindustrie. Bijgevolg is het in deze fase niet duidelijk of de steun een stimulerend effect heeft en de begunstigde ertoe aanzet verder te gaan dan de huidige stand van de techniek. De Commissie betwijfelt dan ook of deze projecten voor steun in aanmerking komen.

België is van plan circa 35 miljoen euro steun te verlenen aan Stora Enso Langerbrugge, een van de grootste papierfabrikanten ter wereld.

De volgende investeringen komen voor steun in aanmerking:
* een nieuwe grote papiermachine voor de productie van krantenpapier,

* ombouwing van een oude papiermachine met de bedoeling magazinepapier te produceren,

* een warmtekrachtinstallatie die het slib verbrandt dat overblijft na de ontinking,

* waterbehandelingsinstallaties en

* extra vervoersinfrastructuur en opslagplaatsen voor oud papier.

De steun valt onder een goedgekeurde milieusteunregeling, maar wegens zijn omvang moest hij toch worden aangemeld. De totale investeringskosten bedragen circa 515 miljoen euro. De Belgische autoriteiten zijn van plan een financiële bijdrage te leveren van 35 miljoen euro. Overeenkomstig de toepasselijke kaderregeling milieusteun(1)
moeten alle individuele projecten waarvan het brutosteunbedrag hoger ligt dan 5 miljoen euro ter goedkeuring worden aangemeld.

Deze uitnodiging om opmerkingen te maken beschrijft alleen het voorlopige standpunt van de Commissie in deze zaak. De Commissie betwijfelt of de volledige steun te rechtvaardigen is op grond van de kaderregeling milieusteun.

Zij erkent dat het milieu baat heeft bij de recyclage van oud papier, maar twijfelt of het gebruik van 100% GRV in de krantenpapierindustrie niet als de normale state-of-the-art investering moet worden beschouwd. Magazinepapier 80% GRV komt weliswaar minder voor, maar het is onduidelijk of elke (grote) papierfabrikant niet moet streven naar een dergelijk GRV-percentage als hij aan de steeds strengere milieunormen wil voldoen en door voortdurende innovatie concurrerend wil blijven werken.

Aangezien momenteel niet duidelijk is in hoeverre de onderneming steun nodig heeft, mogen de verstoringen ten gevolge van de overheidsbijdrage niet uit het oog worden verloren. Het is namelijk mogelijk dat concurrenten dezelfde investeringen moeten doen zonder steun van de staat.

Bovendien is voor bepaalde onderdelen onduidelijk in welke mate het subsidiabele bedrag dient om de milieudoelstellingen te halen. Verschillende onderdelen van het project moeten worden vergeleken met een technisch vergelijkbare investering die echter minder milieuvriendelijk is. Welke investering dat per onderdeel is en wat de voordelen van een eventuele capaciteitsverhoging en de kostenbesparingen gedurende de eerste vijf jaar van de exploitatie van de investering zijn, is echter niet duidelijk.

(1)
PB C37 van 3.2.2001, blz.3