Gemeente Breda

Persberichten

11-12-2003

Bavel krijgt rotonde op kruispunt Lange Bunder - Dorstseweg

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de aanleg van een rotonde op het kruispunt Lange Bunder Dorstseweg in Bavel. Dit betekent dat de huidige verkeerslichten worden verwijderd. De aanleg van de rotonde vindt plaats medio 2004 en kost 458.000.

Het verwijderen van de verkeerslichten met handhaving van de huidige vormgeving van het kruispunt is met name vanwege de verminderde verkeersveiligheid niet verantwoord.
Een rotonde wikkelt het verkeer veilig en goed af, markeert de toegang tot Bavel en functioneert als snelheidremmer nabij de bebouwde kom. De gelijkmatige verdeling van het verkeer over de vier zijwegen maken het ook tot een logische oplossing.
De vormgeving en maatvoering komen overeen met andere recent aangelegde rotondes in Breda, zoals de rotonde in de Loevesteinstraat naar de wijk Nieuw Wolfslaar.

Fietsverkeer
De Kerkstraat - Dorstseweg is een veelgebruikte fietsroute. In het voorlopig ontwerp was voorgesteld de fietsers vanaf de Kerkstraat over de Parallelstraat te laten rijden en het huidige vrijliggende fietspad op te breken. Mede op verzoek van de bewoners van de Parallelstraat blijft het vrijliggende fietspad gehandhaafd. Ook de vormgeving van het fietspad vanaf het viaduct Lange Bunder wordt verbeterd.

Inrichting
De Dorstseweg krijgt, aansluitend op de Kerkstraat, een wegverharding van klinkerbestrating. Om de aanleg mogelijk te maken moeten zes bomen worden gerooid of verplant en vijf bomen worden verplaatst. Voor het middeneiland is groen blijvende beplanting (Taxushagen) uitgekozen.

Breda, 26 november 2003