Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 234
Datum: 25-11-03

beperken landbouwschade door
grauwe gans, kolgans en smient

Per 1 december 2003 is het toegestaan de grauwe gans, de kolgans en de smient te verjagen van schadegevoelige percelen. De provincie moet hiervoor wel eerst een ontheffing verlenen. Doel van dit nieuwe beleid is een halt toeroepen aan de stijgende tegemoetkomingen voor landbouwschade door deze dieren. Ook zal eind 2004 in heel Nederland 80.000 hectare foerageergebied worden begrensd, waarmee een duurzame instandhouding van de vogelpopulaties wordt nagestreefd. Minister Veerman van LNV heeft hierover afspraken gemaakt met de provincies voor het komende winterseizoen 2003/2004.

Het beleid in de provincie Fryslân wordt aangepast om ontheffingverlening voor het verjagen en zo nodig ondersteunend afschot van ganzen op schadegevoelige percelen mogelijk te maken. Dit kunnen bijvoorbeeld percelen zijn met wintertarwe, eerstejaars grasland of vollegrondsgroenten. Buiten deze percelen blijft het bestaande beleid dit jaar nog van kracht, namelijk geen verjaging en recht op schadevergoeding. De provincie Fryslân neemt vanaf 1 december 2003 aanvragen voor ontheffingen in behandeling. Een ontheffing wordt in principe alleen verleend aan de Stichting Fauna Beheer Eenheid Fryslân, die onlangs is opgericht. Jachtaktehouders kunnen via deze stichting een machtiging vragen voor een ontheffing.

Voor meer informatie kunt u bellen met het team Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 - 292 57 35. Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl

---- --