Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht Ministerraad
21 november 2003

Zorgautoriteit gaat toezicht houden op zorgmarkten

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten een specifieke toezichthouder voor de zorgsector in te stellen: de Zorgautoriteit. Een dergelijke toezichthouder is nodig omdat het kabinet heeft gekozen voor gereguleerde introductie van marktprikkels in de zorg.

De Zorgautoriteit gaat zich onder andere bezighouden met het volgen van de prijsontwikkeling op markten in de zorg waar de prijzen vrij zijn. Bij ongewenste ontwikkelingen kan de Zorgautoriteit zelf ingrijpen of de minister van VWS adviseren maatregelen te nemen. Voor markten waar de prijzen nog niet zijn losgelaten, zal de Zorgautoriteit zich onder andere bezighouden met het ontwikkelen van meer prikkelende regels voor die prijzen, opdat de zorgaanbieders worden gestimuleerd om de beste prijs/kwaliteit verhouding te leveren.

Het kabinet heeft besloten dat het huidige College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) opgaat in de Zorgautoriteit. De opbouw van de Zorgautoriteit begint in 2004 door een projecteenheid bij het CTG te positioneren. Bij de benoeming van het bestuur van het CTG/Zorgautoriteit i.o. in het voorjaar van 2004 houdt het kabinet rekening met de nieuwe taken én met de omslag die het CTG moet maken in organisatie, werkwijze en cultuur. In 2006 krijgt de Zorgautoriteit een wettelijke basis (Wet op de Zorgautoriteit). Tot die tijd vormt de (herziene) Wet Tarieven Gezondheidszorg de wettelijke basis. De Zorgautoriteit zal van het begin af aan nauw samenwerken met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Uiterlijk in 2008 gaat de Zorgautoriteit op in de NMa, zodat belangrijke zorgmarktfuncties in één hand komen.

RVD, 21.11.2003