Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
21 november 2003

Ministerraad stemt in met kabinetsstandpunt `meekijken gewenst!'

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met een kabinetsreactie op een rapport over zelfregulering bij audiovisuele producten. Het kabinet is van mening dat het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) zijn bestaansrecht heeft bewezen. De zogenaamde Kijkwijzer is een succesvolle opvolger van de wettelijke Filmkeuring, bioscoophouders zijn alerter geworden bij het toelaten tot filmvoorstellingen, en bij de televisie is sprake van aanzienlijke verbetering. Ook in de branche van video en dvd treden verbeteringen op.

In het standpunt `Meekijken gewenst!' noemt het kabinet tevens enkele verbeterpunten. Zo moeten ouders meer worden betrokken bij het NICAM en zouden leeftijdsaanduidingen permanent in beeld gebracht moeten worden. Verder moet meer rekening gehouden worden met kinderen bij het aankondigen overdag van programma's die 's avonds worden uitgezonden.

De overheid heeft tot dusverre substantieel bijgedragen aan de kosten van het NICAM. Vanaf 2006 moeten de activiteiten betaald worden door de brancheorganisaties. Met ingang van 2004 gaat de primaire verantwoordelijkheid voor het beleid over van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

RVD, 21.11.2003