CDA

CDA
21-11-03
Joldersma: Tweesporenbeleid om drugssmokkel op Schiphol te stuiten

Afgelopen week heet namens de CDA-fractie Ciska Joldersma het woord gevoerd tijdens het Kamerdebat over de problematiek rondom de drugssmokkel via Schiphol.

Via Schiphol komt nog steeds te veel cocaïne ons land binnen. Nederland is daarmee een van de grootste doorvoerlanden van Europa. "De eerdere ferme maatregelen hebben niet de resultaten gebracht die werden beoogd. Om de drugsstroom te stuiten is een tweesporenbeleid nodig. Enerzijds dient voorkomen te worden dat de cocaïne Nederland binnenkomt en anderzijds moeten de drugs en de koeriers die Nederland wel bereiken worden aangepakt", aldus Joldersma.

De geringe resultaten van de inspanningen tot nu toe vragen om een verdere intensivering van het aanpakken van de smokkel aan de bron. De CDA-fractie ondersteunt daarom de lijn van de minister om de drugssmokkel intensiever bij de bron aan te pakken. Joldersma: "De extra maatregelen op Schiphol om tot een 100% controle te komen op de risicovluchten vinden wij een lofwaardig streven".

Behalve het voorkomen dat de drugs in Nederland komen, acht het CDA het vooral ook van belang dat drugskoeriers worden afgeschrikt om cocaïne naar Nederland te vervoeren. "Het verbaast ons dan ook overwogen wordt om koeriers zonder dagvaarding terug te sturen. Deze koeriers zullen hierdoor hun straf ontlopen en dat geen goeie zaak", aldus Joldersma. Wel is het CDA er sterk voorstander van om koeriers met de Nederlandse nationaliteit die hun vaste woon- of verblijfplaats op de Antillen hebben de toegang tot Nederland te ontzeggen.