Gemeente Hengelo

Kansen voor warmtenet Hart van Zuid

Hengelo, 21 november 2003

Haalbaarheidsonderzoek afgerond


Wat zijn de mogelijkheden voor een duurzame energievoorziening in Hart van Zuid? Door de gemeente Hengelo en projectbureau Hart van Zuid wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheden om het gebied Hart van Zuid duurzaam te herstructureren. De mogelijkheden voor een duurzame energievoorziening zijn onderzocht. Het gebied van Hart van Zuid biedt een unieke kans voor realisering van een warmtenet waarbij gebruik wordt gemaakt van restwarmte. Dit warmtenet kan de voorloper van een regionaal warmtenet zijn.

Huidige situatie

Hart van Zuid, het herstructureringsgebied in Hengelo dat is gelegen tussen het NS-station en het Twentekanaal, beschikt reeds gedeeltelijk over een leidingennet voor de distributie van warmte. In de jaren 1920-1930 heeft Stork namelijk een gasgestookte energiecentrale en een aantal stoomleidingen aangelegd waarmee de eigen gebouwen van warmte werden voorzien. De warmte is hierbij afkomstig van een stoominstallatie op de locatie welke eigendom is van Stork. Aan de andere kant van het Twentekanaal, grenzend aan de locatie Hart van Zuid, bevinden zich Akzo Nobel en Twence. Beide bedrijven beschikken over grote hoeveelheden restwarmte die nu niet kan worden benut. Middels warmtedistributie vanuit Akzo Nobel en/of Twence kan een duurzame invulling gegeven worden aan de energiebehoefte voor hart van Zuid. Naar verwachting zal warmtelevering vanuit Twence en/of Akzo Nobel door een hoge milieuverdienste de beste kosteneffectiviteit kennen als gekeken wordt naar CO -emmissiereductie per geïnvesteerde euro.

Warmtenet

Een warmtenet (stadsverwarming) voorziet gebouwen van warm water. Deze warmte wordt gebruikt voor ruimteverwarming en via een warmtewisselaar voor warm tapwater (douche, keukenkraan, etc.). Ten opzichte van de huidige standaardsituatie heeft een warmtenet een aantal voordelen. Het onderhoud is nu de verantwoordelijkheid van de netexploitant en niet meer van de eigenaar van de CV-installatie. De aansluiting op het warmtenet, inclusief warmtewisselaar, neemt minder ruimte in dan de CV-ketel en is aanmerkelijk stiller. Door het ontbreken van de CV-ketel is er geen rookgasafvoer (schoorsteen) meer nodig en is er een grotere vrijheid bij het ontwerp en inrichting van de woning. Doordat er geen verbranding (CV-ketel) in de woning meer plaats vindt, is er een veiliger situatie gecreëerd. En een aansluiting op een warmtenet betekend dat het huidige niveau van comfort en warm tapwaterdebiet gelijk is aan de huidige situatie.

Duurzaam energiebeleid

De gemeente Hengelo werkt momenteel aan een energiebeleidsplan. Hierin wordt opgenomen hoe de gemeente wil omgaan met duurzame energie en energiebesparing. Naar verwachting zal dit beleidsplan op 3 februari 2004 door de gemeenteraad worden vastgesteld. Over de eventuele realisatie van een warmtenet in Hart van Zuid, één van de onderdelen van het energiebeleid, is reeds een (positief) bestuurlijk standpunt ingenomen.