Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 18 november 2003

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos
In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Verordening gemeentelijke bijstandsnormen (2003/11390) Op 1 januari 2004 treedt de Wet werk en bijstand (Wwb) in werking. Op grond van artikel 8 Wwb dient de gemeenteraad bij verordening regels vast te stellen met betrekking tot het verhogen en verlagen van de bijstandsnorm. Het college doet nu een voorstel aan de raad voor een nieuwe Verordening gemeentelijke bijstandsnormen. In deze verodening wordt vastgelegd voor welke categorieën bijstandsgerechtigden de norm wordt verhoogd of verlaagd en op grond van welke criteria dat gebeurt. Voorbeelden van criteria zijn wel of niet gehuwd en wel of niet verantwoordelijk zijn voor kinderen. De raad bespreekt deze verordening naar verwachting op 16 december.

Verordening cliëntenparticipatie Nieuwegein (2003/11389) Op 1 januari 2004 treedt de Wet werk en bijstand (Wwb) in werking. Op grond van artikel 47 Wwb dient de gemeenteraad bij verordening regels vast te stellen over de wijze waarop cliënten of hun vertegenwoordigers worden betrokken bij de uitvoering van de Wwb. Het college doet nu een voorstel aan de raad voor een nieuwe Verordening cliëntenparticipatie Nieuwegein. De raad bespreekt deze verordening naar verwachting op 16 december. Intrekking verordeningen en regelingen (2003/11388) Op 1 januari 2004 treedt de Wet werk en bijstand (Wwb) in werking. Op grond van de Wwb komen een aantal verordeningen te vervallen. Daarnaast is het gemeenten niet langer toegestaan om aan inkomensondersteuning te doen. Dat heeft tot gevolg dat categoriale bijstandsregelingen en regelingen op grond van het minimabeleid worden afgeschaft ingaande 1 januari 2004. Het college doet nu een voorstel aan de raad voor intrekking van de volgende verordeningen en regelingen:


* De Verordening Bijzondere bijstand.

* De Verordening Loonkostensubsidie Werkervaringsplaatsen Wiw.
* De Verordening subsidiebeleid en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw en Ioaz en het wijzigingsbesluit op deze Verordening van 23-09-2002.
* De tegemoetkoming vervanging duurzame gebruiksgoederen.
* De participatieregeling.

* De tegemoetkoming indirecte studiekosten 12 tot 18 jarigen.

De raad bespreekt dit voorstel naar verwachting op 16 december.

Verlenging vergunning voor kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang Kind & Co (2003/10951)
Kind & Co Kinderopvang heeft verlenging aangevraagd voor de vergunningen van kinderdagverblijf Bibelot aan de Prof.Dr. Hesselaan 6, buitenschoolse opvang De Kangeroe aan het Thorbeckepark 185 en buitenschoolse opvang De Kameleon aan de Morelgaarde 15 te Nieuwegein. Er hebben zich geen wijzigingen voorgedaan die de uitgifte van vergunningen voor de komende vijf jaar beletten. De aanvragen zijn dan ook gehonoreerd.

Verlenging vergunning voor kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang Brummi (2003/9437)
Kinder Opvang Brummi heeft verlenging aangevraagd voor de vergunningen van kinderdagverblijf het Berenhuis aan het Abraham Kuyperpark 171, kinderdagverblijf Boli aan de Hoornseschans 52-54 en naschoolse opvang OkiDoki aan het Colijnpark 169. Er hebben zich geen wijzigingen voorgedaan die de uitgifte van vergunningen voor de komende vijf jaar beletten. De aanvragen zijn dan ook gehonoreerd.

Instelling Nieuwegeinse Jongerenraad (2003/12375)
Het college van B&W heeft besloten tot de instelling van de Nieuwegeinse Jongerenraad. Vanaf 1 januari 2004 heeft Nieuwegein hiermee een officieel jongeren-adviesorgaan dat gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het college van B&W. De plannen hiervoor zijn in samenwerking met jongerennetwerk New Fun ontwikkeld. In het kader van promotie en werving zullen de leden van New Fun in de komende maanden de Jongerenraad op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Het project heeft een looptijd van 2 jaar. Na afloop van deze periode zal op basis van een evaluatie besloten worden over het structurele voorbestaan van de Jongerenraad.

Aanpassing Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs (2003/12367) Elke gemeente heeft een "Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs". De gemeente Nieuwegein heeft, zoals de meeste gemeenten, hiertoe de modelverordening van de VNG overgenomen. Inmiddels kent de gemeente enige afwijkingen van de modelverordening, welke zijn verzameld en opgenomen in een aparte bijlage (VI). Vanwege zich aandienende ontwikkelingen, stelt het college aan de gemeenteraad voor om de verordening aan te passen. Deze noodzakelijk geachte aanpassingen zijn middels VNG-ledenbrieven aan de gemeenten kenbaar gemaakt. De meest in het oog springende ontwikkeling betreft de invoering van de onderwijskundige ontwikkeling in het basis- en voortgezet onderwijs. Omtrent de voorgestelde (model) aanpassing is op overeenstemming gericht overleg gevoerd en bereikt met de schoolbesturen.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Voorstel voor voorbereidingsbesluit 'Poort van Nieuwegein' (2003/12374) Het college van burgemeester en wethouders heeft op 15 april jl. besloten in principe medewerking te verlenen aan het opstarten van een vrijstellingsprocedure voor een voorgenomen uitbreiding van het gebouwencomplex 'Poort van Nieuwegein' aan de Buizerdlaan, als er een formele bouwaanvraag wordt gedaan. De plannen voorzien in een extra bouwlaag voor het Schoenencentrum, een extra bouwlaag op het Mercurehotel en de bouw van een parkeergarage. Om mee te kunnen werken aan het opstarten van de vrijstellingsprocedure, is het noodzakelijk dat de raad een voorbereidingsbesluit neemt. Het college stelt daarom de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor het plangebied "Poort van Nieuwegein" en dit voorstel te behandelen in de commissie RIM van 2 december en de raadsvergadering van 16 december 2003.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Definitieve milieuvergunning voor USF Blastrac EBE b.v. (2003/11978) Het college legt de definitieve milieuvergunning voor USF Blastrac EBE b.v. vanaf 19 november 2003 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 31 december 2003 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan tegen de vergunning. Beroep kan alleen worden ingesteld door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was. USF Blastrac EBE b.v. is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, produceren en assembleren van oppervlaktebehandeling machines voor de behandeling van staal en beton. Daarnaast worden als straalmiddel droogijskorreltjes geproduceerd.

Voortgangsrapportage IBOR 2003 vastgesteld (2003/11979) Het college heeft besloten de voortgangsrapportage IBOR 2003 vast te stellen.
In 2001 heeft de raad de Nota Integraal Beheer Openbare ruimte (IBOR) vastgesteld. Uitgangspunt van IBOR is het streven naar een kwaliteitsniveau van de openbare ruimte die past bij de gebruiksintensiteit en de aard van de verschillende gebieden.
In 2002 werden voor het eerst extra middelen ter beschikking gesteld om IBOR in te voeren in de woonwijken. De hoofdconclusie uit de IBOR-monitor 2002 was, dat met name het terugdringen van het zwerfvuil succesvol is geweest. De bestrijding van onkruid liet echter nog te wensen over. In 2003 is opnieuw extra budget ter beschikking gesteld voor de woonwijken. En wederom is gemonitord. Hoofdconclusie uit de IBOR- monitor 2003 is dat de kwaliteitsverbetering het grootst is in de woonstraten, gevolgd door de groenstroken en vervolgens de wijkontsluitingswegen. Het bestrijden van onkruid laat echter opnieuw te wensen over. Op basis van de IBOR-monitor 2002 en 2003 wordt geconcludeerd dat het door de raad in 2001 vastgestelde kwaliteitsniveau van beheer voor woonwijken is gerealiseerd. In december 2003 zullen er op basis van de metingen 2002 en 2003 aanbevelingen worden opgesteld voor het onderhoud in 2004.

Advies om voorhuis pand Dorpstraat 22 aan te wijzen als beschermd Rijksmonument (2003/11975)
Het college stelt de gemeenteraad voor om de minister van OC&W te adviseren het voorhuis van het pand aan de Dorpsstraat 22 aan te wijzen tot beschermd Rijksmonument. Reden hiervoor is de cultuurhistorische, bouwhistorische en archeologische waarde van het pand, dat dateert uit het begin van de 17e eeuw.
In oktober 2002 heeft het college besloten de procedure tot aanwijzing van het pand aan de Dorpsstraat tot rijksmonument op te starten. Vervolgens heeft de minister van OC&W de gemeenteraad om advies gevraagd. Als onderdeel van de procedure heeft het college alle belanghebbenden gehoord en is een advies opgesteld. Naar verwachting wordt dit advies op 16 december in de gemeenteraad besproken. Op basis van het advies zal de minister van OC&W een beslissing nemen. Belanghebbenden kunnen te zijner tijd tegen het besluit van de minister bezwaar maken en in beroep gaan.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College stelt enkele wijzigingen in begroting 2003 vast (2003/12363) Het college stelt enkele kleine wijzigingen op de begroting 2003 vast. Deze wijzigingen hebben geen consequenties voor de begrotingsruimte. De raad besluit hierover op 16 december 2003.

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2003/....) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 21-11-2003