NOVAA

NOvAA plaatst AA-Accountants onder toezicht AFM

De Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten heeft vandaag een conceptverordening in de Staatscourant gepubliceerd. Met deze verordening worden de AA-Accountants die wettelijke controles uitvoeren bij organisaties van openbaar belang onder onafhankelijk extern toezicht geplaatst. Dit extra toezicht betreft de naleving van de onafhankelijkheidsvoorschriften door deze accountants en wordt ondergebracht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De noodzaak voor een apart wetsvoorstel, zoals dat onlangs werd voorgesteld, is hierdoor verdwenen.

In een eerdere reactie wees NOvAA-voorzitter Carel Verdiesen AA het wetsvoorstel van Financiën voor toezicht op accountantsorganisaties af. Het voorstel is in strijd met de motie-Van Baalen, grijpt diep in op de bestaande structuur en is schadelijk voor het accountantsberoep.
Extra toezicht op accountants die wettelijke controlewerkzaamheden verrichten bij organisaties van openbaar belang vindt de NOvAA echter van groot publiek belang. Dat toezicht dient snel te worden geregeld. Sinds het Enronschandaal van ruim twee jaar geleden zijn effectieve maatregelen uitgebleven om onafhankelijk toezicht uit te oefenen op de naleving van de onafhankelijkheidsregels van accountants die controles bij organisaties van openbaar belang verrichten. De brede publieke afwijzing van het wetsvoorstel van Financiën duidt er op dat een spoedige invoering van het vereiste toezicht wel eens te lang op zich kan laten wachten. De NOvAA acht dit een slechte zaak en stelt daarom voor om dit toezicht alvast bij verordening te regelen. Carel Verdiesen AA zegt in een toelichting: 'Ons voorstel sluit naadloos aan bij de wensen die ook in de Tweede Kamer leven. In 2002 nam het parlement de motie-Van Baalen aan, waarin de Kamer zich positief uitsprak over het publieke belang van het gehele openbare accountantsberoep. Daarbij werd aangegeven dat er vanwege het grote belang van de kapitaalmarkt toezicht moet komen op de onafhankelijkheid van de accountants die wettelijke controles uitvoeren bij de organisaties van openbaar belang. Dit zijn beursgenoteerde bedrijven, maar ook ziekenhuizen, provincies en gemeenten. Tot onze verbazing trok het wetsvoorstel van Financiën zich niets aan van deze kameruitspraak. Het voorstel beoogt een herziening van het accountantsberoep, waardoor met name de MKB-accountants op termijn lijken te worden afgeschaft, terwijl het probleem van de onafhankelijkheid juist de accountants van beursgenoteerde ondernemingen betreft. Ons voorstel maakt, samen met de door de NOvAA al eerder genomen maatregelen, het wetsvoorstel voor wat de AA-Accountants betreft overbodig, omdat nu alle wensen van de Tweede Kamer wettelijk verankerd zijn'.

Op een buitengewone ledenvergadering op 18 december aanstaande spreken de leden van de NOvAA zich over de verordening uit. Bij een positieve uitspraak gaat de verordening op 1 januari 2004 in.

AFZENDER Nederlandse Orde van
Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA), Den Haag DATUM 21 november 2003
CONTACTPERSOON de heer drs. P.L. Legerstee, tel. (070) 338 36 11 / (06) 51 15 20 16

21 nov 03 11:40