Gemeente Tilburg

20-11-2003
College stelt raad voor regiedocument Piushaven vast te stellen Regiedocument Piushaven 15 december in raad

Het college gaat de raad voorstellen het regiedocument voor de herstructurering van het Piushavengebied, vast te stellen. Daarnaast stelt het college de raad voor een besluit te nemen ter voorbereiding van een bestemmingsplan voor het plangebied. Dit is 17 november tijdens de collegevergadering besloten. Met het vaststellen van het regiedocument zijn het stedenbouwkundig- en financieel kader voor transformatie en verdichting van het Piushavengebied, en daarmee ook de uitgangspunten voor een te maken bestemmingsplan, bepaald.

In het regiedocument wordt rekening gehouden met de uitkomsten van het onderzoek door Onderzoeksinstituut Technische Bestuurskunde, dat onder leiding van prof dr. Hugo Priemus het plan van de gemeente en het zogenoemde bewonersplan Piushaven Plus heeft beoordeeld.

Aanbevelingen van het OTB die verwerkt zijn in het regiedocument:
· Een groen-centrumstedelijk ontwerp voor de oostelijke deelgebieden Voor deelgebieden ten oosten van de Ringbaan Oost worden een aantal inrichtings- en ontwerpvarianten vervaardigd om te bekijken of er binnen het concept centrumstedelijk wonen toch vanuit een meer groene, landschappelijke visie ontworpen kan worden.

· Inpassing hoogbouw
Bij het toevoegen van hogere bouwelementen (meer dan zes lagen) in het Piushavengebied wordt goed onderzocht wat de effecten zijn op de aangrenzende gebiedsdelen. Er wordt in samenspraak met betrokken bewoners ook aangegeven welke effecten acceptabel worden bevonden en welke niet.

· Panden in plaats van wanden
De toegankelijkheid tot het water vanuit de achterliggende gebieden wordt vergroot door het introduceren van één of meer doorgangen.
· Inrichting van de oevers
De inrichting van de oevers wordt opnieuw bekeken om te komen tot een zo natuurlijk en groen mogelijke oeverinrichting. Het college heeft daarom besloten een uitwerking te laten maken voor de inrichting van de hele noordoever, dus zowel het verblijfsgebied bij de havenkom als het gebied ten oosten van de Ringbaan Oost.

· Lokalisering en inrichting van de pocket parks De locatiekeuze en de inrichting van pocket parks wordt zorgvuldig en in samenspraak met bewoners vastgelegd. Bewoners worden per deelplan in grotere mate betrokken dan normaal.

· Optimaal gebruik maken van het water
Er wordt nog beter gebruik gemaakt van het in het gebied aanwezige water.


· Communicatie, inspraak en regie
Per deelplan worden concrete afspraken gemaakt over omgang met bewoners en marktpartijen. Concreet wordt dat vormgegeven door aanpassing van het convenant en een aan de actuele situatie gerelateerde organisatievorm op deelplanniveau. Habiforum, Expertisenetwerk Meervoudig Ruimtegebruik uit Gouda, gaat hiervoor een voorstel uitwerken gericht op een organisatievorm om de beoogde, hoge plankwaliteit te realiseren.

Nadere informatie
Het regiedocument ligt ter inzage in de stadswinkel Centrum en in het Projectbureau Piushaven aan de Hoevenseweg 2. Elke maandag, tot medio december, zijn geïnteresseerden in het Projectbureau welkom van 12.00 tot 19.00 uur. Men kan een toelichting krijgen, de stedenbouwkundige plannen bekijken, er staat een maquette en er zijn informatiepanelen aanwezig.

Politieke behandeling
Op 8 december wordt het regiedocument voor besluitvorming voorgelegd aan de raadscommissie Fysiek. Op 15 december wordt de raad gevraagd in te stemmen met het regiedocument.