Gemeente Den Haag

november 2003
Mogelijke oliegeur tijdens bodemsanering Petroleumhaven (19 november)

Rondom Petroleumhaven vindt op dit moment een van de grootste bodemsaneringen van de afgelopen jaren plaats. Het gebied wordt ontwikkeld als bedrijventerrein met openbaar groen. Zo'n 12.000 m² grond en 16.000 m² grondwateroppervlak is echter verontreinigd als gevolg van de voormalige functie van het gebied; een op- en overslagplaats voor olieproducten. De bodemsanering is gestart in 2002. Op vrijdag 21 november begint de aannemer met het uitgraven van een tiental ondergrondse olietanks met een inhoud die varieert tussen de 50 en 100 m³.

Op donderdag 20 november zal hiertoe eerst het grondwaterpeil worden verlaagd. Vrijdag 21 november begint de aannemer met het uitgraven van de tanks. Maandag 24 november worden de tanks verwijderd en afgevoerd. Vervolgens wordt alle met olie vervuilde grond afgegraven en op het terrein van de Petroleumhaven gereinigd. Vanaf het moment dat begonnen wordt met graven - vanaf vrijdag 21 november - is het mogelijk dat er rond het gebied een oliegeur te ruiken is.

De vervuilde grond wordt biologisch gereinigd. Hiertoe worden bacteriën gebruikt die de olie in de grond afbreken. Hier is zuurstof voor nodig, hoe meer zuurstof hoe sneller de bacteriën hun werk doen. Door regelmatig de grond om te woelen krijgen de bacteriën meer zuurstof. Bij het omwoelen van de grond komen oliedampen vrij, dit kan wederom een waarneembare oliegeur veroorzaken. Dit proces neemt enkele weken in beslag. Vervolgens wordt de grond teruggestort waarna de daadwerkelijke biologische sanering plaatsvindt.

Tijdens de werkzaamheden worden voortdurend de concentraties aan luchtverontreiniging gemeten. Milieu-inspecteurs (VROM-inspectie, de arbeidsinspectie en de afdeling Milieu van de Gemeente Den Haag) zien erop toe dat deze binnen de wettelijke norm blijven en daarmee geen gezondheidsrisico vormen.