Erasmus


13-11-03: Meer zorg voor hetzelfde geld is mogelijk

Rotterdam 13 november - Een onafhankelijk instituut zou zich bezig moeten houden met de effectiviteit en doelmatigheid van de Nederlandse gezondheidszorg. Zo'n instituut kan een effectieve inzet van middelen waarborgen en bezuinigingen bevorderen. Dit bepleit het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) van het Erasmus MC, dat op 21 november aanstaande zijn 15 jarig bestaan viert. Het pleidooi van het iMTA is overgenomen door de Gezondheidsraad.

De politiek reageert op stijgende kosten van de gezondheidszorg met bezuinigingsmaatregelen en het invoeren van eigen bijdragen. Deze maatregelen leiden ertoe dat kosten worden afgeschoven op de burgers en dat de solidariteit tussen zieken en gezonden wordt aangetast.

Dit terwijl het mogelijk is om meer zorg te leveren voor minder geld, bijvoorbeeld door goed te volgen hoe medicijnen en andere medische technologieën in de praktijk worden gebruikt en voorgeschreven. Eenvoudige substitutie van een duur middel door een goedkoop middel kan miljoenen euro's besparen, zonder dat de kwaliteit van de zorg hierdoor vermindert.

Doelmatigheid van zorg wordt alom als speerpunt van het Nederlandse zorgbeleid gepresenteerd. Het is dan ook vreemd dat er in Nederland geen organisatie bestaat, die de bevordering van effectiviteit en doelmatigheid als primaire taak heeft. Engeland heeft wel een dergelijk instituut, dat veelbelovende resultaten heeft geboekt. Taken van zo'n instituut zijn het kritisch beoordelen van nieuwe geneesmiddelen en medische technologieën op effectiviteit en doelmatigheid, bestaande praktijken toetsen op hun doelmatigheid en richtlijnen geven over doelmatig zorggebruik. Ook kan het de zorgverzekeraars ondersteunen in hun rol als regisseurs en bewakers van doelmatigheid in de zorg.

iMTA presenteert deze aanbevelingen in een manifest dat op 21 november wordt gepresenteerd tijdens het Lustrumsymposium. Diverse sprekers zullen op het manifest reageren, waaronder: dr E. Borst-Eilers, oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs S. Buijs, lid van de CDA fractie in de Tweede Kamer en prof.dr F.G.A. van der Meché, lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC.

Het iMTA Lustrumsymposium vindt plaats op vrijdag 21 november aanstaande van 13.30 tot 16.45 uur in het Hulstkampgebouw, Maaskade 120 te Rotterdam.
Inschrijven kan via de website www.imta.nl
Hierop is ook een overzicht van het programma te vinden.