Rabobank Nederland

Rabobank zeer gewild bij Amerikaanse beleggers

Rabobank Nederland, 21/11/2003 08:36
---

De Rabobank Groep heeft haar kernvermogen versterkt met USD 1,75 miljard door uitgifte van Trust Preferred Securities bij institutionele beleggers. De stukken zijn onderhands geplaatst bij voornamelijk Amerikaanse pensioenfondsen en verzekeraars. De opbrengst geldt als Tier 1 of kernvermogen van de Groep. De transactie was twee en een half keer overtekend. Het is de eerste Tier 1 transactie van de Rabobank in de Amerikaanse markt en tegelijkertijd de grootste in zijn soort.

De zogenaamde financieringsprefs, die gegarandeerd zijn door Rabobank Nederland, zijn uitgegeven door het Amerikaanse financieringsvehikel Rabobank Capital Funding Trust II en zijn onderhands doorgeplaatst naar pensioenfondsen en verzekaars. 81% van de emissie is toegewezen aan beleggers in de Verenigde Staten, 19% daarbuiten. Het Tier 1 schuldpapier heeft de hoogste categorie rating van Moody's (Aa2) en van S&P (AA).

Het gaat om een eeuwigdurende uitgifte met een call-optie en step-up na 10 jaar. De rentecoupon is vastgesteld op 5,26% tot 31 december 2013. Na deze datum wordt de rente variabel en heeft de Rabobank elk kwartaal het recht af te lossen. De stortingsdatum is vastgesteld op 21 november 2003, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

"De interesse bij beleggers was zeer groot, met name vanwege de combinatie van Rabobank's hoge ratings, de schaarsheid van dit soort uitgiftes voor institutionele beleggers en de interessante prijs zowel voor beleggers als voor de Rabobank. Ons kantoor in New York, verantwoordelijk voor de structurering van de transactie, heeft een fantastische job gedaan. Het orderboek van USD 4,6 miljard spreekt voor zich. Naast de grote vraag van Amerikaanse beleggers is deze markt geselecteerd omdat we meer spreiding willen aanbrengen in de markten waar we actief zijn voor de funding van de Groep", aldus Haijo Dijkstra, hoofd funding en investor relations van de Rabobank Groep.

"De Rabobank Groep groeit gestaag door zodat we onze Tier 1 ratio niet alleen met de winstinhouding op het gewenste peil van 10% kunnen houden. Daarom zoeken we naar alternatieve bronnen. Een aanzienlijk deel van ons gewogen balanstotaal is dollar gerelateerd en deze uitgifte is daarvoor een natuurlijke hedge", zegt Bert Bruggink, hoofd Control van de Rabobank Groep.

Merrill Lynch en Rabo Securities Inc. in de USA zijn Joint Lead Manager en hebben de stukken met een syndicaat van banken aan beleggers verkocht.