Gemeente Waalwijk

Samenvattend verslag van het gesprek gevoerd aan wijktafel

Vrijhoeve, buurthuis Vrijhoeve op 30 september 2003

Aanwezig

Vertegenwoordigers van de gemeente, politie, Stg. Mozaïek, Casade Woondiensten, stadswachten, wijkteam, buurthuis en bewonerscomité.

Tevens zijn ca. 20 bewoners aanwezig.

Voorstelronde


* voorzitter, T. Elschot


* namens de gemeente wethouder J. van Baardwijk

M. Janssens (afdeling beheer-en onderhoud openbare ruimte)

R. Roos (sector Inwonerszaken )


* namens de politie, J. de Kloe en FR. Van Ravenstein


* namens de stadswachten, A. Gloudemans


* namens St. Mozaïek, E.v.d. Heijden


* namens Casade woondiensten, G. Pals en D. Kanters

Th. van Dalen (verslag)

Raadsleden: de heer Vugts, Mw. Sotthewes,

Mededelingen

Onderwerp

Mededeling/Stand van zaken

Reconstructie Roubos

De hondentoiletten zijn vernieuwd, d.w.z. er is een nieuw hek om heen geplaatst en de ondergrond is verbeterd, er wordt een beplantingsplan opgemaakt. In het bewonerscomité wordt dit besproken en binnenkort uitgevoerd. Er wordt opgemerkt dat het hondentoilet nog niet optimaal wordt gebruikt. N.a.v. geeft T. Elschot aan dat de milieuwachter hondenbezitters op het gebruik van het hondentoilet wijst.

Herinrichting evenemententerrein

De doeltjes en ballenvangers zijn geplaatst, er komt nu meer jeugd. De ondergrond van het basketbalveld wordt opnieuw herstraat.

Unit voor jongeren

Wethouder van Baardwijk geeft aan dat de werkzaamheden in week 44 starten, de fundering wordt dan geplaatst. In week 49 is de unit gebruiksklaar. Voor drie jaar wordt de unit bij Zidewinde geplaatst en mag hier zeker niet langer staan i.v.m. een art. 17 procedure. Intussen worden o.a. de locaties achter het gemeentekantoor in Sprang-Capelle en aan de overzijde van de Bolderik genoemd. Hierover is echter nog geen besluit genomen. Naar aanleiding hiervan bedankt een van de aanwezigen de Burgemeester voor zijn reactie eerder in het traject en verwijst naar het verslag van de vorige wijktafel. Daar wordt aangegeven dat wanneer er geen andere locatie wordt gevonden de jongerenunit verdwijnt. Hij vindt dat dit niet kan, mogelijk kan de unit bij de skatebaan en het fietspad worden geplaatst.

Onderwerp

Mededeling/stand van zaken

Brandweerkazerne

De brandweerkazerne wordt 11 oktober a.s. geopend, volgend voorjaar wordt een open dag georganiseerd voor de inwoners van Sprang-Capelle en Waspik. Er is een werkgroep gevormd voor de invulling van de oude locatie. De omwonenden worden in een vroegtijdig stadium hierbij betrokken, in eerste instantie zal het gaan om de bewoners die tegenover de oude kazerne wonen. Het is de bedoeling dat de brandweerkazerne na verhuizing van alle materialen e.d. wordt gesloopt, een onderzoek naar asbest is al aangevraagd. De werkplaats van de gemeente aan de achterzijde bij de supermarkt wordt ontruimd, de verwachting is dat deze in het geheel wordt verkocht. Dit is een zaak voor de afdeling EZ. Naar aanleiding hiervan wordt gevraagd waarom op de hoek van het pand van de Apotheek bij de toegangsdeuren een uitbreiding middels een afgesloten toegang wordt toegestaan, terwijl de supermarkt geen toestemming hiervoor heeft verkregen. T. Elschot verwijst naar de procedures van o.a. de afdeling MBZ en Welstand. Er wordt door bewoners van de flats boven de supermarkt verwezen naar de situatie van de container op de parkeerplaats. Toegang tot schuurtjes is onmogelijk voor de bewoners en aan de politie wordt gevraagd om toezicht.

Drempel Johan Frisostraat

Binnenkort wordt de Irenestraat (binnen 3-4 weken) en de aansluiting van het fietspad Zuidhollandse dijk en de Johan Frisostraat heringericht. Naar aanleiding hiervan wordt gevraagd waarom voor deze verhoging wordt gekozen in de Irenestraat. Het gaat om een 30 km. gebied. De overgang Bernhardstraat naar Irenestraat is een gevaarlijk situatie, dit levert een gevaarlijke situatie. Er wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn voor de aansluiting van de Irenestraat - Raadhuisstraat, het gaat om een doorgaande route waar geen drempel mag worden geplaatst. De gemiddelde snelheid in de Raadhuisstraat is gemeten (40 km) per uur. De gemeente Waalwijk heeft een apparaat een aangeschaft met de bedoeling metingen te doen en de te publiceren. Naar aanleiding hiervan wordt gevraagd om het veiliger te maken voor de fietsers vanuit de Irenestraat. T. Elschot zegt toe dat de blokken die daar juist zijn neergelegd voor een scheiding van autoverkeer en fietsers wit worden gemarkeerd. De gemeente Waalwijk gaat waarschijnlijk een apparaat aanschaffen waarmee snelheden, aantal en soort voertuigen gemeten kunnen worden.

Kamille, gedeeltelijke reconstructie

Deze constructie is bijna klaar, een beplantingsplan wordt gemaakt en aan de bewoners voorgelegd. Uit het wijkbudget is een klein bedrag gereserveerd voor plaatsing van een nieuw speeltoestel; de bewoners mogen hier zelf een keuze in maken. Men kan ook een speelvoertuig uit gaan uitzoeken.

Onderwerp

Mededeling/Stand van zaken

Afspraak

Wijkbudget

De volgende zaken zijn/worden gerealiseerd uit het wijkbudget: speelvoorzieningen Beatrixstraat en Kamille, herstraten basketbalveld, evenemententerrein, herstraten ondergrond speelterrein Lijster, pomp begraafplaats en omgeving school De Vrijhoeve opknappen. Hiermee is het budget in zijn gebruikt. Er wordt gewezen op verschillende meldingen over de slechte staat van de zijkanten van het speelterreintje in de Lijster; deze worden met bovenstaande werkzaamheden meegenomen.

PAUZE

Naar aanleiding van de vorige wijktafel is de situatie bekeken voor de snackbar in de Raadhuisstraat tegenover de Ekster; voor de snackbar mag geparkeerd worden. Er wordt gewezen op het feit dat 's ochtend door het parkeren bij de dokterspraktijk en de fysiotherapie veel overlast en weinig overzicht op de kruising ontstaat. T. Elschot neemt contact op met de dokterspraktijk en de fysiotherapie.

J. de Kloe merkt op dat een actie is gevoerd naar aanleiding van vrachtwagens die toch de Raadhuisstraat inrijden. De bedrijven zijn aangeschreven en vervolgens zijn bekeuringen uitgedeeld. Het zou minder moeten zijn.

Na de pauze worden de vragenformulieren besproken.

Naam

Vraag

Afspraak

Namens het bestuur

Er gaat van zo'n grote groep jongeren voor het buurthuis een bedreiging uit, ook al doen ze niets. Cursisten durven fiets niet weg te zetten, beheerders zijn bang, wietzakjes-rommel. Ze hebben tot nu toe nog geen problemen veroorzaakt.

N.a.v.: vraagt men zich af of de politie de burgers serieus neemt. Verschillende malen is politie de gebeld en het lijkt erop dat de burgers niet serieus worden genomen.

Vijf weken geleden is Tavenu ingeschakeld naar aanleiding van deze meldingen. Zij zijn daarmee bezig, de meldingen worden doorgegeven aan T. Elschot. Hij meldt het bij het meldpunt overlast, dit meldpunt bestaat uit leden vanuit de gemeente, politie en Tavenu. In onderling overleg bekijken zij hoe een bepaalde situatie van overlast kan worden aangepakt. J. van Baardwijk heeft regelmatig contact met groepen jongeren. Het is belangrijk in gesprek met hen te blijven. Hij hoopt dat ze gebruik zullen maken van de unit. Het gaat om verschillende groepen die elkaar "verjagen" van verschillende locaties.

Het heeft wel degelijk de aandacht van de politie maar het gaat soms om de verplaatsing van de verschillende groepen naar weer andere locatie tot ze daar weggaan of weg worden gestuurd.

A. Leemans

Jeugd Lijster-Hondsdraf

Bruggen

Zie de beantwoording hiervoor.

Een brug is afgesloten voor alle bruggen geldt dat deze dit najaar aangepakt worden.

M. Geelen

Sportmobiel bij de Julianaschool op donderdagavond. Kan de muziek wat zachter, mijn dochter van 6 gaat ruim voor 8 uur naar bed en kan er niet van slapen

E.v.d. Heijden neemt dit mee.

Naar aanleiding hiervan wordt aandacht gevraagd voor ondersteuning van ouders.

Door St. Mozaïek wordt aangegeven dat contact wordt gezocht met ouders via scholen, maatschappelijk werk etc, dit is een moeilijke zaak.

C. Vos

Is er al iets bekend van de twee bomen op het aan de noordzijde van het Raadhuisplein, die ontsieren het plein en de appartementen van de noordzijde van het plein. Ook de bomen voor de apotheek zijn niet gesnoeid.

Met T. Dingemans is afgesproken dat de bomen in het najaar worden gesnoeid.

Bij de invulling voor het plein voor wat betreft beplanting is bewust voor deze bomen gekozen.

Mw. de Heus-Verweij

Takken begraafplaats (boom)

Complimenten voor het grind

Op het moment worden mensen aangeschreven over de toekomst

Gaarne aanplanting betreffende gemeentegrond naast zijmuur Ekster 26.

T. Elschot maakt een afspraak met Mw. de Heus i.v.m. haar vragen.

H. Vos

Wordt er iets gedaan aan het parkeren in de Hendrikstraat de auto's staan links en rechts geparkeerd (wat niet mag). Ook staan ze op het trottoir. Er wonen hier veel mensen met een rolstoel.

R. Pagie en J. de Kloe nemen dit mee.

In de werkgroep oude brandweergarage zijn hierbij bewoners betrokken, zo ja wie en wanneer neen, waarom niet.

Aan lid werkgroep doorgeven dat bewoners hier ook aan mee willen denken/zitting willen nemen.

T. Elschot neemt dit mee naar de werkgroep.

N. Leeuwenburgh

Onderhoud en inrichting van plantsoen Wilhelminastraat zuid- zuidzijde is erg slecht, (ter hoogte van huisnr.11-21) Kan hier een plan van aanpak voor komen.

Klachten over de uitnodiging voor deze wijktafel.

T. Elschot maakt een afspraak met de aanvrager van dit verzoek.

Deze agenda was niet gepubliceerd in de Maasroute en is daarom vandaag 30/9 gepubliceerd in het Brabants Dagblad.

Een van de aanwezigen

Onkruidbestrijding

T. Elschot legt uit hoe het onkruid wordt bestreden, dit gebeurt niet meer met chemische middelen. De gemeente is tevreden.

Wanneer worden de bomen herplant in het Roubos.

Men is bezig met een nieuw plan dit wordt met de betrokken bewoners doorgesproken.

Bij seniorenwoningen zitten de bomen met luis, waardoor er veel wespen op afkomen.

Een wespennest kan de gemeente bestrijden, maar niet de overlast van wespen die op de zoete lekstof van de bomen afkomen. Dit heeft te maken met de hete zomer.

Tenslotte bedankt T. Elschot iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en sluit de vergadering.

Noot secretariaat:

Als gevolg van overlast in de vorm van vernielingen aan het gasstation van Essent op het speelterreintje inde Ganzerik is besloten om:


- een hek te plaatsen rondom het gasstation


- een deel van het groen te verwijderen om een beter overzicht te verkrijgen


- het huidige speeltoestel te verwijderen.