Gemeente Emmen

Persbericht: College presenteert plan voor herconcentratie huisvesting gemeentehuis

19 november 2003

Totale renovatie gemeentehuis en nieuwbouw gebouw C

Het college van burgemeester en wethouders van Emmen stelt de gemeenteraad voor de uitkomsten van het onderzoek naar 'herconcentratie huisvesting gemeentehuis' over te nemen. De belangrijkste uitkomsten betreffen onder meer: sloop van gebouw C (noordvleugel) en vervangen door (grotere) nieuwbouw en grondige renovatie van de gebouwen A (vleugel langs de Hondsrugweg) en B (locatie ingang Vreding). Ook gebouw D (locatie Raadshuisplein) moet worden aangepast in verband met de realisatie van de publieksdienst. Daarnaast zou er een nieuwe ingang naar de raadzaal aan de zuidzijde van gebouw A moeten komen, of de raadzaal (met fractievergaderkamers) wordt gesitueerd op een nog nader te bepalen (nieuwbouw-) locatie aan de Marktzijde.

In het onderzoek Herconcentratie huisvesting gemeentehuis is opdracht gegeven te streven naar een functionele, flexibele en toekomstvaste huisvesting, passend in de ontwikkeling van het centrum van Emmen. De bereikbaarheid van het bestuur voor de burger dient hierbij een aandachtspunt te zijn, evenals de fysieke verbetering van de externe gerichtheid van de ambtelijke organisatie. Aparte aandacht wordt gevraagd voor de mogelijkheden van alternatieve huisvestingsvormen. Met het laatste wordt bedoeld de manier waarop kantoorruimte wordt ingericht. Daarbij wordt rekening gehouden met nieuwe werkwijzen als deeltijd- en flexibel en telewerken.

Het gemeentehuis in Emmen kampt al meerdere jaren met ruimtegebrek. Sinds de gemeentelijke herindeling (1 januari 1998) is dit alleen maar toegenomen. Meerdere keren zijn noodmaatregelen getroffen om het ruimtegebrek te bestrijden. Momenteel werken ruim 200 ambtenaren met kantoorfuncties in zes (tijdelijke) locaties buiten het gemeentehuis. Bovendien is door achterstallig groot onderhoud renovatie van een groot deel van het gemeentehuis de komende jaren dringend gewenst. Uitvoering hiervan is noodzakelijk en zal ongeacht andere ontwikkelingen moeten worden uitgevoerd.

De kosten voor het gehele project bedragen ruim 28,3 miljoen Euro. Bedoeling is dat de hele niet leidt tot extra jaarlijkse lasten. Dat houdt o.a. in dat de uitgespaarde huurpenningen voor de zes externe locaties, volledig worden ingezet voor bekostiging van het project.

Het ligt in de bedoeling dat in december 2003 het college het voorstel voorlegt aan de gemeenteraad, met het verzoek inhoudelijk in te stemmen met de aanbevelingen. In het voorjaar van 2004 zullen de hierbij behorende kaders van de exploitatie worden voorgelegd en een voorbereidingskrediet worden gevraagd. In de tweede helft van 2005 zal de gemeenteraad een definitief krediet worden gevraagd voor renovatie en nieuwbouw van het gemeentehuis.
Als alles volgens plan verloopt kunnen de nieuwe gebouwen eind 2007 worden betrokken.

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2003 Gemeente Emmen