Nieuw-Vlaamse Alliantie


Internationale Dag van het Kind: wanneer kosteloos leerplichtonderwijs? (20/11/03)

20 november is de Universele Dag van het Kind, ter herdenking van de vastlegging van het VN-verdrag van de rechten van het Kind. Ook in Vlaanderen valt terzake nog een weg af te leggen. Zo stipuleert art. 28 van het verdrag de kosteloosheid van het onderwijs. De N-VA roept de Vlaamse regering op om prioritair werk te maken van de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord inzake de kosteloosheid van het leerplichtonderwijs. Terzake werd reeds een resolutie van N-VA-parlementsleden Chris Vandenbroeke en Kris Van Dijck goedgekeurd, maar verder blijft het allemaal bij mooie intenties.

Talloze internationale verdragen en fundamentele rechtsbronnen garanderen het recht op gratis onderwijs (Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten, Internationaal Verdrag van de Rechten van het kind en de Belgische Grondwet). Daarnaast is er expliciete aandacht voor dit thema in het regeerakkoord (p. 31. Dit wordt herhaald in de Beleidsnota Onderwijs en Vorming, 2000-2004.

Vooralsnog is het Vlaams leerplichtonderwijs echter verre van kosteloos. Uit de Vlaamse onderwijsindicatoren, editie 2000 (cf. pp. 128-129) bleek dat de privé-kostprijs voor een kind in de kleuterschool in het schooljaar 1998-99 gemiddeld 180 euro bedroeg en in de lagere school gemiddeld zelfs 273 euro. In het middelbaar onderwijs liep het prijskaartje afhankelijk van de leeftijd en het studiejaar op tot jaarlijks 750 euro per kind.

De studie leert dat voor de lagere inkomenscategorieën, zeker voor ééninkomensgezinnen met verschillende schoolplichtige kinderen, een forse inbreng van de ouder(s) nodig is. Een fors deel van de gezinstoelagen moet in werkelijkheid aangewend worden om de studiekosten te financieren.

Voor tal van ouders is en blijft het een probleem dat hun schoolgaande kinderen het gezinsbudget hypothekeren. Daarenboven beïnvloeden financiële overwegingen de studiekeuze van jongeren. Een bijkomend bezwaar houdt bovendien in dat met name in het TSO en het BSO heel vaak voor de hoogste studiekosten wordt gezorgd (bepaalde instrumenten die noodzakelijk zijn voor een beroepsopleiding). De gangbare maatschappelijke dualisering wordt op die manier extra versterkt.

Voor de N-VA kan het niet langer dat gezinnen met kinderen gestraft worden met jaarlijkse zware schoolfacturen. Anno 2003, is het een absolute prioriteit voor de gemeenschap om te zorgen voor een volledig kosteloos leerplichtonderwijs.

Auteur:
Chris Vandenbroeke en Kris Van Dijck, Vlaams parlementsleden Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be