Inspectie voor de Gezondheidszorg


Donderdag 20 november 2003

ZORG IN DE EGMONTSHOF ONDER DE MAAT

De inspectie vindt het niet aanvaardbaar dat de verpleeghuiszorg in De Egmontshof tot beneden het niveau van de door henzelf opgestelde kwaliteitsnormen voor de basiszorg is gedaald. Dit oordeel is gebaseerd op aspecten ten aanzien van behandeling, verpleging, verzorging, beroepsinhoud en management.

De inspectie was niet geïnformeerd over het feit dat in het verpleeghuis de basale zorgverlening al langere tijd in het risicogebied verkeerde. Tevens is de inspectie door de zorgaanbieder vooraf niet geïnformeerd over de bezuinigingsingrepen en de consequenties daarvan voor de kwaliteit van de zorg.

Te nemen maatregelen
De inspectie wil dat de zorgaanbieder meteen maatregelen neemt ter verbetering van de kwaliteit van zorg ten aanzien van de volgende punten:

1 : In de huiskamers voor psychogeriatrische patiënten moet permanent een geïnstrueerd persoon voor het toezicht aanwezigheid zijn.
2 : Alle (incidentele) concessies voor behandeling, verpleging en verzorging moeten opgenomen worden in het individuele patiëntendossier. Daarbij moet zichtbaar zijn welke beroepsbeoefenaar op grond van welk criterium welke beslissing heeft genomen. Dit moet vooraf met de patiënt c.q. vertegenwoordiger worden overlegd.
3 : In samenspraak met de cliëntenraad en de beroepsgroepen binnen de organisatie moeten de afspraken voor de basiszorg opnieuw schriftelijk vastgesteld worden. Analyse van de registraties van de tien kwaliteitsindicatoren moet plaatsvinden en leiden tot verbetervoorstellen voor de zorgverlening. Vastgelegd moet worden wanneer en hoe interne en externe communicatie over de analyse plaatsvindt.

4 : In overleg met de cliëntenraad en de beroepsgroepen moet een plan van aanpak worden opgesteld voor die situatie waarin één of meerdere indicatoren aangeven dat de ondergrens van verantwoorde zorg in zicht is.
In alle bovenstaande maatregelen moeten de beroepsgroepen in De Egmontshof hun eigen verantwoordelijkheid nemen door nadrukkelijk hun beroepsnormen voor een verantwoorde beroepsuitoefening aan te geven en de grenzen daarvan te bewaken.

De inspectie wil uiterlijk 28 november 2003 schriftelijk van de zorgaanbieder vernemen hoe de maatregelen worden geïmplementeerd. De inspectie zal het toezicht intensiveren en nauwlettend toezien op de naleving van de te nemen maatregelen.

Benchmarkonderzoek
De inspectie vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de zorg in De Egmontshof tot beneden het niveau van de kwaliteitsnormen voor de basiszorg kan dalen, ondanks de score van het benchmarkonderzoek van Arcares in december 2002. De individueel cliëntgebonden tijd in minuten per dag is 114 minuten per patiënt (bestpractice instellingen scoren 115 minuten). Gezegd moet worden dat in De Egmontshof meer dan de helft van de patienten een zeer ernstige zorgbehoefte heeft op lichamelijk en psychosociaal gebied. De Egmontshof scoort in de benchmark goed op het gebied van doelmatigheid en slecht op het gebied van cliënten- en medewerkerraadpleging. De inspectie beveelt aan nader onderzoek te (laten) verrichten naar deze (schijnbare) inconsistentie.

Algemeen onderzoek
Gezien de steeds opnieuw oplaaiende discussie over tekorten in de zorgverlening in verpleeghuizen, gaat de inspectie in 2004 een onderzoek doen naar de feitelijk verleende basale zorgverlening in verpleeghuizen.

Download het interventietoezichtrapport over De Egmontshof