Openbaar Ministerie

20 november 2003

Onderzoek accijnsfraude

Onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam en het Functioneel Parket in Den Haag is deze week een eind gemaakt aan de activiteiten van twee groepen die de fiscus voor naar schatting 1,9 miljoen euro aan accijnzen en omzetbelasting hebben benadeeld. Dat bedrag vloeit voort uit de verduistering van ongeveer zes miljoen liter brandstof.

De beide groepen handelden op ongeveer dezelfde manier, zo is uit onderzoek van Justitie, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), douane en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gebleken. Schippers die zogenoemde oliën (zoals benzine en dieselolie) vervoerden, verkochten een klein deel van hun lading aan brandstoffenhandelaren. Die lading werd meestal diep in de nacht uit het schip gehaald. De betrokken brandstoffenhandels verkochten de lading door. Daarbij leek op papier alsof keurig aan alle fiscale wetgeving werd voldaan, maar Justitie verdenkt handel en afnemers ervan de ,,winst", oftewel de niet-betaalde accijnzen, te hebben gedeeld.
Dinsdag zijn op een groot aantal plaatsen in Nederland, zowel aan boord van schepen als op adressen aan de vaste wal, doorzoekingen gedaan. Daarbij zijn met name adminstratieve bescheiden in beslag genomen. Aan de zoekingen werkten in totaal 220 mensen mee van OM, FIOD-ECD en KLPD. Bij de zoekingen waren vier rechters-commissarissen betrokken, van wie er één met een helikopter tussen de verschillende locaties werd vervoerd. Bij de doorzoekingen zijn vijftien mensen aangehouden van wie er donderdag drie door de rechter-commissaris in bewaring zijn gesteld.
Donderdag zijn drie ,,afnemers" van de verduisterde brandstoffen aangehouden.
Aan de verdachten zal verduistering, onjuiste belastingaangifte, heling, overtreding van de accijnswetgeving en deelname aan een criminele organisatie ten laste worden gelegd.