Humanistisch Verbond

'Bemoei je d'r mee-prijs' 2003

Voor de eerste keer is er een gedeelde eerste plaats, waardoor de tweede plaats is vervallen. Vrouwen Ontmoetingsproject (VOP) uit Utrecht en Stichting Leer- en Ontmoetingsproject (LOV) uit Rotterdam ontvangen beide de eerste prijs van 3750 euro. De derde prijs van 1250 euro gaat naar
Stichting Eethuis d'n Mengelmoes uit Den Bosch.

Het prijzengeld is ook dit jaar beschikbaar gesteld door de ASN Bank, omdat het doel van de prijs aansluit op de missie van de bank: een bijdrage leveren aan een duurzame wereld. De ASN Bank houdt bij haar investerings- maar ook sponsorbeleid rekening met onder andere mens, milieu en dier.

Het is de vierde keer dat het Humanistisch Verbond de Bemoei je d'r mee Prijs uitreikt. Deze tweejaarlijkse prijs is een stimuleringsprijs voor vrijwilligers die zich actief inzetten voor een leefbare- en menswaardige samenleving. Nadruk lag dit jaar op `kwaliteit van samenleven. Werken aan verbondenheid'. Want de samenhang in de maatschappij staat onder druk. Daarom vraagt het Humanistisch Verbond aandacht voor de belangeloze inzet van vrijwilligers, die vaak vrijwel onopgemerkt praktisch bijdragen aan een samenleving, waarin niemand buitengesloten wordt en ieder mens telt. Mensen die zich vrijwillig inzetten voor anderen, omdat ze vinden dat dat nodig is. Mensen die zich met anderen bemoeien. Niet uit betutteling, maar vanuit betrokkenheid en respect en als tegenwicht tegen onverschilligheid.

De projecten
De winnende en overige genomineerde projecten begeven zich op diverse terreinen, maar hebben gemeen dat zij een vrijwillige bijdrage leveren aan de kwaliteit van het samenleven in Nederland; door buurtactiviteiten te organiseren om de samenhang in de wijk te vergroten of door voorzieningen en perspectief te bieden aan mensen voor wie een sociaal en maatschappelijk isolement op de loer ligt. Alle projecten worden gekenmerkt door een grote inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers en door respect voor de mensen voor wie zij zich inzetten. Doel is steeds de onderlinge betrokkenheid en de eigenwaarde en zelfredzaamheid van mensen te vergroten. Samen dragen deze projecten bij aan kwaliteit van samenleven en onderlinge verbondenheid voor een groot aantal mensen, die door bestaande voorzieningen niet bereikt worden. In deze tijd van bezuinigingen is het werk van al deze vrijwilligers belangrijker dan ooit.
Uit de 154 inzendingen zijn tien projecten genomineerd, waaruit uiteindelijk drie prijswinnaars zijn geselecteerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Humanistisch Verbond, Annemarie Rohlfs (020) 521 90 95 of Saskia Dassel (020) 521 90 93.
naar het Nieuws