STICHTING NEW VENTURE



- PERSBERICHT -

Driebergen, 20 november 2003

'Ondernemingsplanwedstrijd van start'

New Venture levert impuls aan de kenniseconomie

De aftrap voor New Venture 2004 is gegeven. Ondernemers-in-spe krijgen het komende jaar weer de kans om hun innovatieve idee om te zetten in een helder ondernemingsplan.
Uit enquêtes onder de deelnemers aan de voorgaande editie van New Venture blijkt dat het project een significante bijdrage levert aan de economische groei in Nederland. Zo is de verwachting dat deze nieuwe ondernemingen meer dan 1000 nieuwe banen gaan creëren binnen twee jaar.

Resultaten 2003
Iedereen roept dezer dagen in koor dat het Nederlandse bedrijfsleven een slag moet maken als het gaat om innovatie. Het belang daarvan wordt uitgedrukt in de oprichting van het innovatieplatform en de investeringen in de kenniseconomie door de overheid. Meer innovatieve starters is een belangrijke pijler in het beleid: zij zullen een grote bijdrage moeten gaan leveren aan de exploitatie van kennis. New Venture zet daarin de toon, blijkt uit recente onderzoeksgegevens. Uit New Venture 2003 zijn 91 nieuwe bedrijven voortgekomen. Zij verwachten binnen twee jaar gezamenlijk 1085 nieuwe banen te creëren. 15 % van deze bedrijven start in de life sciences, deze branche zit daarmee duidelijk in de lift ten opzichte van eerdere jaren. Maar ook het aantal ICT-bedrijven onder de New Venture deelnemers trekt weer aan: 23 %.
Inmiddels zijn tal van initiatieven aan de universiteiten ontstaan om 'academisch ondernemerschap' te stimuleren. Dit resulteerde in een forse toename in het deelnamepercentage: 45% was afkomstig uit de universiteit.
Waarom doen starters mee aan New Venture? 26 % van de deelnemers noemt hier het testen van hun idee op haalbaarheid, op de voet gevolgd door de coaching die ze krijgen van topmanagers en ondernemers. Natuurlijk zijn er ook obstakels bij de start: vooral degelijke kennis van de markt is een heet hangijzer. 27% geeft toe hier een probleem te hebben. Omdat veel innovatieve starters een achtergrond in de technologie hebben wordt de focus met name op het product gericht en minder op de markt. Ook financiering van de start blijkt een voornaam obstakel. Naast de klaagzang over het gebrek aan durf in de kapitaalmarkt, steken starters ook de hand in eigen boezem. Een ervaren en afgewogen managementteam in combinatie met een duidelijke marktfocus ontbreekt in een aantal gevallen. Factoren die de kansen op financiering drastisch verminderen.

De wedstrijd
New Venture 2004 stelt iedereen met een innovatief idee in staat een ondernemingsplan te schrijven en zo een eigen bedrijf te starten. De wedstrijd heeft ten doel ondernemersklimaat en innovatie in Nederland een flinke impuls te geven. De focus ligt daarbij op ondernemerschap binnen de hogere onderwijsinstellingen, zowel onder studenten als onderzoekers die innovaties willen omzetten in een veelbelovend bedrijf.
Met een totaal aan vrij besteedbaar prijzengeld van 100000 Euro kunnen de winnaars naast gratis advies van top-ondernemers rekenen op een aanzienlijke financiële ondersteuning van hun nieuwe bedrijf. Het unieke concept van New Venture wordt ondersteund door de top van het Nederlandse bedrijfsleven, het Ministerie van Economische Zaken en alle Nederlandse universiteiten.

Innovatie
New Venture richt zich op starters in de pre-seed fase met een innovatief idee. Met innovatief wordt bedoeld dat het idee in een nieuwe behoefte voorziet of een bestaande behoefte op een andere manier bevredigt. Tijdens de wedstrijd worden de ideeën in drie ronden getoetst op hun innovatieve karakter en de haalbaarheid ervan. Aan het eind van elke ronde worden de ideeën c.q. plannen van de deelnemers beoordeeld door een deskundige jury van vooraanstaande Venture Capitalists en Informal Investors.

Coaching
New Venture biedt de deelnemers, naast het bedrag aan prijzen, gratis intensieve één-op-één coaching en advies. Bijna 200 professionals van twintig top-ondernemingen begeleiden de deelnemers met algemene en specialistische adviezen. Daarnaast participeren de partners uit het bedrijfsleven tijdens seminars om de deelnemers optimaal te begeleiden op hun weg van idee naar BV.


- EINDE BERICHT -
Achtergrondinformatie
New Venture is in 1998 opgericht door McKinsey & Company en wordt georganiseerd door de Baak, Management Centrum VNO-NCW.

New Venture 2004 wordt onder andere mogelijk gemaakt door: ABN AMRO Bank, Allen & Overy, Boer & Croon, Business Nieuws, Douwe Egberts, Essent, Gasunie, McKinsey & Company, Mexx, Ministerie van Economische Zaken, Océ, Randstad Holding, Shell Nederland, TNO, VNO-NCW, Wolters Kluwer, de Baak, PCM en Intermediair.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met New Venture 2004
Claire Arens, Projectleider
E-mail: c.arens@debaak.nl
Tel. 06-51701379

20 nov 03 15:29