Gemeente Tilburg

19-11-2003
Geen megasupermarkten in Tilburg
Gemeente werkt niet mee aan initiatief Ringbaan B.V. op Smarius-locatie

Het college heeft op 10 november jongstleden in principe besloten dat er in Tilburg geen ruimte is voor mega- of XL-supermarkten. Deze conclusie is getrokken mede op basis van de uitkomsten van een studie door DHV Huisvesting en Vastgoed uit Amersfoort. Het college legt haar principebesluit voor aan de raadscommissie Economie in december aanstaande.

Geen verdere medewerking aan initiatief Ringbaan B.V. Dit besluit van het college betekent dat niet wordt meegewerkt aan het initiatief van Ringbaan B.V., een samenwerkingsverband van Ahold Vastgoed B.V. en CRA Vastgoed B.V.. Zij wilden onder andere graag een megasupermarkt realiseren op de Smarius-locatie aan de Hasseltrotonde, ter vervanging van de locatie van de AH-megasuper aan de J. Heijnsstraat. Hierover was Ringbaan B.V. al een tijd lang in overleg met de gemeente Tilburg.

DHV constateert in haar onderzoek dat een megasupermarkt op de Smarius-locatie géén toegevoegde waarde voor de distributiestructuur en inwoners van Tilburg Noord heeft. Daarnaast zou deze grootschalige detailhandelsvoorziening een structuur-verstorend effect, met als gevolg omzetverlies (10-15%), voor bestaande winkelbedrijven in Tilburg Noord hebben én bovendien frustrerend werken op de herontwikkeling van het Winkelcentrum Wagnerplein. De gemeente Tilburg constateert bovendien dat verkeerstechnisch de realisatie van een megasupermarkt op aanzienlijke bezwaren stuit. Het is praktisch onmogelijk de grote hoeveelheid verkeersbewegingen van auto's die dagelijks naar en van de supermarkt zouden gaan rijden op een veilige manier te reguleren zonder daarbij de Hasseltrotonde en andere aanvoerwegen dicht te laten slibben. Dit zou bovendien tot onacceptabele veiligheidsrisico's leiden.

Ook geen megasupermarkt in Tilburg Zuid
Het college heeft tevens geconstateerd dat ook in het zuidelijke deel van Tilburg geen ruimte is voor een megasupermarkt. De gemeente trekt de conclusie dat de detailhandelsstructuur in Tilburg Zuid niet optimaal is en in de geest van de kadernota Detailhandel verbeterd en versterkt moet worden. Daarom zal er een belangrijke inspanning verricht moeten worden door de bestaande ondernemingen, met name die van de bestaande supermarkten. De gemeente zal dit proces moeten faciliteren en daarbij de ondernemers vertrouwen moeten bieden ten aanzien van de door hen te verrichten investeringen. In deze ontwikkelingskeuze is dan ook geen plaats voor een solitaire grootschalige supermarkt in het zuidelijke stadsdeel.