Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
20 november 2003

Illegale drijfnetten doden dolfijnen, haaien en zeeschildpadden in middellandse zee

Dolfijnen, haaien en zeeschildpadden raken in de Middellandse Zee verstrikt in illegale drijfnetten van vissers uit Marokko, Frankrijk, Turkije en Italië. Dit ondanks het feit dat de Europese Unie het gebruik van drijfnetten per 1 januari 2002 heeft verboden. Ook de Verenigde Naties hebben al in 1992 een verbod op inzet van omvangrijke drijfnetten ingesteld. Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds toont aan hoe groot de aanslag is die deze vorm van visserij pleegt op de biodiversiteit in zee. Alleen al in de Alboran Zee in het zuidwesten van de Middellandse Zee raken bijvoorbeeld naar schatting 3.000 tot 4.000 gewone kortsnuitige dolfijnen en gestreepte dolfijnen jaarlijks verstrikt in drijfnetten. Dit is meer dan 10% van de totale dolfijnpopulatie in deze regio. Nog eens ongeveer 13.000 dolfijnen worden gevangen rond de Straat van Gibraltar en in aangrenzende zones. Deze week is bekend geworden dat de Middellandse Zee-populatie gewone kortsnuitige dolfijnen opgenomen is op de lijst bedreigde soorten van IUCN (1).

Impact op biodiversiteit Middellandse Zee

Het rapport van het Wereld Natuur Fonds brengt de impact van de Marokkaanse drijfnettenvloot (177 schepen groot en daarmee de grootste drijfnettenvloot in de Middellandse Zee) in de Alboran Zee in kaart. De gegevens die het Wereld Natuur Fonds heeft verzameld over de impact van alleen al de Marokkaanse drijfnettenvloot doet de organisatie vermoeden dat het illegale gebruik van drijfnetten in het hele Middellandse-Zeegebied een enorme slachting aanricht onder diverse kwetsbare zeedieren. "De Marokkaanse, Franse, Turkse en Italiaanse drijfnettenschepen verstrikken met gezamenlijk ruim 4.000 kilometer aan netten alles wat op hun weg komt", aldus Paolo Guglielmi van het Wereld Natuur Fonds in Italië.

Haaien en zeeschildpadden ook slachtoffer drijfnetten

Het rapport van het Wereld Natuur Fonds toont aan dat ook haaien in grote aantallen het slachtoffer worden van visserij met drijfnetten. De Marokkaanse vloot vangt ongeveer 23.000 haaien op jaarbasis in de Alboran Zee en nog eens ongeveer 77.500 haaien worden gevangen in aangrenzende gebieden. Het Wereld Natuur Fonds heeft berekend dat de Marokkaanse drijfnettenvloot per twee zwaardvissen één haai vangt. Zwaardvis is de vissoort waar de Marokkaanse schepen zich met name op richten.

Ook de onechte karetschildpad (eveneens een bedreigde soort) raakt verstrikt in drijfnetten van de Marokkaanse vloot. Tijdens het onderzoek zijn 46 karetzeeschildpadden aangetroffen. Aan de hand van dit onderzoek was een schatting van de totale omvang van bijvangst van zeeschildpadden per jaar niet mogelijk, mede omdat de bijvangst per seizoen sterk wisselde. Dit komt vermoedelijk door het migreergedrag van deze soort. Uit eerdere berichten van ondermeer vissers zelf, blijkt dat ook lederschildpadden (een ernstig bedreigde soort) als bijvangst terecht komen in drijfnetten in de Alboran Zee. Wereldwijd raken naar schatting enkele honderdduizenden zeeschildpadden verstrikt in visnetten en vislijnen als bijvangst en verdrinken. Door deze en andere bedreigingen worden 6 van de 7 soorten zeeschildpadden met uitsterven bedreigd.

Totaalverbod op drijfnetten

De Italiaanse, Franse en Turkse visserijvloten gebruiken drijfnetten in strijd met bestaande wetgeving. De Italiaanse drijfnettenvloot, begin jaren '90 ongeveer 700 schepen groot, ontving subsidie van de EU om de vloot te herstructureren. De Italiaanse drijfnettenvloot telt echter nog steeds ongeveer 100 schepen. Ook Frankrijk en Turkije hebben nog steeds een drijfnettenvloot met een omvang van respectievelijk 75 en 100 schepen. Marokko is als niet-EU land gebonden aan een regel ingesteld door een regionaal visserijorgaan (2) die stelt dat alleen drijfnetten met een maximale lengte van 2,5 kilometer inzetbaar zijn. In de praktijk betekent dit dat ook alle drijfnettenschepen van Marokko illegaal handelen omdat zij drijfnetten gebruiken die minstens 6 of 7 kilometer lang zijn. De lengte van drijfnetten kan oplopen tot 14 kilometer.

Het Wereld Natuur Fonds spoort de EU aan toe te zien dat alle lidstaten die nog steeds drijfnetten gebruiken het verbod naleven. Ook roept het Wereld Natuur Fonds andere visserijorganen en niet-EU landen op om een totaalverbod op drijfnetten in te stellen.


---
1: De vernieuwde IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten 2003 is deze week vrijgegeven.

Uit persbericht IUCN 18/11: "Joining the List as Endangered is the Mediterranean subpopulation of short-beaked common dolphin (Delphinus delphis). Its population has declined more than 50% in the Mediterranean region over the last 30-40 years due to reduced dolphin prey in the Mediterranean through over-fishing and habitat degradation. High levels of Polychlorinated Biphenyls (PCBs) found in these dolphins compared to dolphins in other areas are also cause for concern."

2: GFCM: General Fisheries Commission for the Mediterranean

Informatie op internet:

Op www.wnf.nl is de samenvatting van het WWF-rapport 'Biodiversity impact of the Moroccan driftnet fleet in the Alboran Sea' te downloaden. Het volledige rapport is op aanvraag beschikbaar.

Meer informatie:

Esther Naber, persvoorlichter.
Telefoon: 030-6937832, mobiel: 06-29535947, e-mail: enaber@wwf.nl.


---
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist