Politie Noord- en Oost Gelderland



* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek



P E R S B E R I C H T



POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK



Korridorfahndung 18/19 november 2003



Op dinsdag 18 november 2003 vond er tussen 16.00 en 24.00 uur langs de Nederlands-Duitse grens, vanaf Groningen t/m Bergh Autoweg (A12) een zogenaamde "Korridorfahndung" plaats.
In de tijd tussen 22.00 en 04.00 uur werd tevens de actie Ochtendgloren gehouden op de autosnelweg A1 onder de gemeente Hof van Twente.


In het grensgebied van de regio Noord- en Oost-Gelderland werden bij de grensovergang Elten bij één verdachte 4,1 kg softdrugs in beslag genomen; verder trachtte iemand 3 personen illegaal de grens richting Nederland over te brengen en werd bij een verdachte een mes in de vorm van een balpen aangetroffen. In de Achterhoek werden vier personen aangehouden die onder invloed van drank een auto bestuurden.


Het zwaartepunt van deze grote controle was de controle op verdovende middelen en het verhinderen van illegale grensoverschrijding (mensensmokkel). Daarnaast werd er gecontroleerd op overtredingen van de Wet wapens en Munitie; voertuigcriminaliteit en overtredingen van de Wegenverkeerswet-geving in brede zin.


De opzet van de controle was het uitvoeren van opvallende controles op verschillende grote grensovergangen en kleine controles in het achterland aan beide zijden van de grens.


Aan deze controle, die voor de derde keer werd gehouden, werd aan Nederlandse zijde meegewerkt door de regiopolitiekorpsen Groningen, IJsselland, Twente, Noord-en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, het Korps Landelijke Politiediensten, de Koninklijke Marechaussee en de Douane. Aan Duitse kant werd meegewerkt door politiekorpsen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen, de Bundesgrenzschutz en de Zoll.
In totaal waren er 500 mensen actief.


Voor de coördinatie van deze controle was er in het politiebureau van Steinfurt (D) een coördinatieteam geformeerd, bestaande uit een medewerker van de volgende deelnemende instanties: regiopolitie Twente; regiopolitie Noord-en Oost-Gelderland; de Koninklijke Marechaussee; politiekorps Nordrhein-Westfalen; politiekorps Niedersachsen; de Bundesgrenzschutz en de Zoll.


Het totale resultaat (NL+D) van de controle:

Gecontroleerde voertuigen: 8379;

Gecontroleerde personen: 11084;

Overtredingen Opiumwetgeving: 43;

Overtredingen vreemdelingenwetgeving: 27;

Verschillende strafrechtmisdrijven: 37;

Rijden onder invloed: 29;

Rijden zonder rijbewijs: 5;

Verkeersovertredingen: 123;

Staande gehouden personen OPS: 6;

Inbeslagnames: 42.

In totaal werden 29 personen aangehouden.



Enkele opvallende zaken naast de regionale vermelding:
invoer van D>NL van 2900 liter rode Diesel, zonder accijnsbetaling;
invoer van D>NL 1000 kg illegaal vuurwerk;

invoer D>NL 120 liter sterke drank en 120 liter wijn, zonder accijnsbetaling;
invoer D>NL afvalstoffen (vliegas) zonder vereiste papieren;
inbeslagname van een honkbalknuppel en een vlindermes;
veiligstellen van een gestolen auto (dader nog voortvluchtig);
9 aanhoudingen terzake illegaal werken in NL.


einde bericht


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 52


---- --