AutoRai

20-11-2003

Volkswagen bereidt zich voor op Dakar Rally 2004

Bij Volkswagen zijn de voorbereidingen voor de Dakar Rally, die van
1-18 januari 2004 wordt verreden, in een vergevorderd stadium. De nieuwe Race-Touareg wordt aan de laatste, intensieve testritten onderworpen en de teams zijn vrijwel gereed voor de start.

Naast Jutta Kleinschmidt en Fabrizia Pons, zullen ook Bruno Saby en Peter Stevenson een Race-Touareg besturen. De hoofdsponsors van het Volkswagen Dakar-project 2004 zijn Red Bull en Shell.

Bij de ontwikkeling van de Race-Touareg stond voorop dat de auto herkenbaar moest blijven als Volkswagen Touareg. Dit ondanks de specifieke eisen op het gebied van aërodynamica, toevoer van koellucht en servicevriendelijkheid; allemaal zaken die de originele lijn van een auto doorgaans veel geweld aan doen. De Race-Touareg is voorzien van een 2,3-liter vijfcilinder TDI-motor die inmiddels intensief beproefd is op de testbanken. Vanaf nu vinden alleen nog praktijktests plaats.

Teams
Naast het team Jutta Kleinschmidt/Fabrizia Pons, zal ook de equipe Bruno Saby/Matthew Stevenson een Race-Touareg besturen. Met het contracteren van Saby, verzekerde Volkswagen zich van een schat aan rally ervaring. Saby won onder andere de Rallys van Monte Carlo en Corsica. In de jaren 90 heeft hij zich toegelegd op lange- afstandsrallys in 1993 was hij winnaar van de Dakar Rally.

Gecompliceerd
Sportdirecteur Kris Nissen van Volkswagen: "Bruno past met zijn ruime ervaring perfect in ons team. We staan aan het begin van een gecompliceerd project dat van onze rijders zowel technische vaardigheden als precisie vergt. Bruno is de perfecte aanvulling voor Jutta Kleinschmidt. Beide hebben al eerder meegewerkt aan de ontwikkeling van compleet nieuwe wagens en bovendien hebben ze hun kunnen bewezen door overwinningen in de Dakar Rally."

Successen
Bruno Saby (54) verheugt zich op Dakar 2004. "Het is een enorme uitdaging een compleet nieuwe auto te ontwikkelen en om met Volkswagen aan de marathonrally deel te nemen. Ik kan nauwelijks wachten om met de Race-Touareg te gaan rijden en ik hoop dat ik met mijn ervaring het project tot een succes kan maken." De navigator van Saby tijdens de Dakar Rally is de Brit Matthew Stevenson (34), die als navigator al veel successen in langeafstandsrallys heeft behaald. Zo won hij in 2003 samen met Luc Alphand de Baja Deutschland en tijdens de Dakar Rally haalde hij ooit een etappeoverwinning. Stevenson komt voor het eerst voor Volkswagen aan de start, maar voor het team is hij geen onbekende; samen met Jutta Kleinschmidt haalde hij in 1997 diverse podiumplaatsen met een Buggy.