AutoRai

20-11-2003

Levenslang voor Ford Focus

De Ford Focus ontving deze week een belangrijke en waardevolle toevoeging voor zijn prijzenkast. De zeer zeldzame prijs, de 'Lifetime Award' , werd op 18 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in Londen uitgereikt door het gerespecteerde Engelse autotijdschrift Autocar.

Daar waar het normaal gesproken een ode betreft ter erkenning van persoonlijke prestaties in de automobielwereld, dichtte Autocar de Ford Focus toe de markt voor de compacte familieauto's voor altijd te veranderen, door te stellen: " er zal waarschijnlijk nooit een andere familieauto zijn, die zo goed is als de Ford Focus."

Bij de ontvangst van de prijs, door Dr.Franz Laermann, de engineering manager van het oorspronkelijke Ford Focus ontwikkelingsprogramma, sprak deze zijn persoonlijke waardering uit voor de auto, door eenvoudig te verklaren: "De Ford Focus is het resultaat waar ik het meest trots op ben binnen mijn carrière."

Toen de Ford Focus in 1998 geïntroduceerd werd, legde hij meteen beslag op de bekroonde prijs 'Europese Auto Van Het Jaar 1999'. Dat was voordat hij meer dan 50 andere belangrijke Europese prijzen in de wacht sleepte. Het was ook de eerste auto die na zijn introductie in de Verenigde Staten, in 2000, beslag wist te leggen op zowel de Noord-Amerikaanse als Europese 'Car of the Year' titels.

Binnen de Focus-familie werden 'high performance' modellen, als de RS en de ST geïntroduceerd, evenals de 'state-of-the-art' TDCi commonrail diesels en de meest recente compacte MAV, de Focus C-MAX. Zij hebben de Ford Focus op het netvlies van de Europese kopers gebrand. Er zijn inmiddels meer dan 2,5 miljoen Ford Focussen in Europa verkocht. In Nederland werden sinds de introductie zo'n 100.000 exemplaren verkocht.