Gemeente Amsterdam

Wethouder Van der Horst op werkbezoek in Brussel 19 november 2003 - Lisa Neves Gonçalves

Wethouder Mark van der Horst (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, Zeehaven en Luchthaven, ICT) is op donderdag 20 en vrijdag 21 november op werkbezoek bij de Europese Unie in Brussel.

Doel van dit bezoek is het (nader) kennismaken met de voor zijn portefeuilles relevante counterparts. De Europese regelgeving is iets waar een stad als Amsterdam zich niet aan kan onttrekken. Denk hierbij aan de Europese regelgeving over openbare aanbestedingen, vormen van staatssteun, regelgeving op gebieden als milieu, verkeer en vervoer, scheepvaart en regels van het Europees recht die decentrale overheden moeten toepassen. Daarnaast begint ook het fenomeen `Europese beleidsbeïnvloeding' steeds meer aandacht te krijgen.

De wethouder wordt vergezeld door de directeuren van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam, de dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, het Bureau Informatisering Amsterdam en Economische Zaken.

Veel Europese steden en regio's hebben hun weg naar Brussel gevonden en ook Amsterdam is daarmee bezig. Als hoofdstad van Nederland, maar ook in G4-verband. Met de opening van het G4-kantoor in Brussel in april jl. heeft een en ander concreet vorm gekregen.

Van der Horst: "Als Amsterdam zich werkelijk tot een in Europese context actieve stad wil ontwikkelen, dan zullen ook de individuele leden van het college van B&W zich hiervoor rechtstreeks verantwoordelijk moeten voelen." Van der Horst is het eerste collegelid dat op deze wijze invulling geeft aan de Amsterdamse ambities. "Juist voor een grote stad als Amsterdam zal de rol van provincie en Rijk afnemen ten gunste van de Europese Unie. Het is behoorlijk dom als je Europa niet in de picture hebt", aldus de wethouder.

Pb-192

© Gemeente Amsterdam