Unicef

Uitnodiging voor pers
Donderdag 20 november 2003, 12:30 - 13:00 uur
Binnenhof 1
Den Haag

'Politiek Den Haag moet meer doen voor oorlogskinderen' Unicef stuurt politici door mijnenveld

Den Haag, 18 november 2003 ­ Fractiewoordvoerders als Bert Koenders (PvdA), Geert Wilders (VVD), Henk de Haan (CDA), Bert Bakker (D66) en Krista van Velzen (SP) laten zich op donderdag 20 november op het Binnenhof door kinderen door een mijnenveld voeren. Ontploffende mijnen, rook en drumsalvo's verbeelden de dramatische gevolgen van oorlog voor kinderen. Unicef vraagt met deze actie op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind meer aandacht voor de rechten van oorlogskinderen. Politiek Den Haag kan en moet meer doen om kinderen te beschermen tegen oorlogsgeweld, zo vindt Unicef. Zo moet Nederland zich internationaal inzetten voor een ban op het gebruik van clusterbommen en de bezuinigingen op mijnenopruiming terugdraaien. Voorzitter De Haan van de Vaste Commissie van Buitenlandse Zaken zal daartoe aansluitend een 'Brandbrief' in ontvangst nemen.
Unicef signaleert dat burgers - en in het bijzonder kinderen - in groeiende mate het slachtoffer zijn van oorlog. De afgelopen tien jaar kwamen ongeveer 2 miljoen kinderen om bij gewapende conflicten en meer dan zes miljoen kinderen raakten gewond of gehandicapt. Momenteel zijn er naar schatting 20 miljoen kinderen op de vlucht voor oorlogsgeweld. Zo'n 300.000 kinderen worden wereldwijd ingezet als kindsoldaat. En in 92 (ex-) oorlogslanden lopen kinderen het risico het slachtoffer te worden van mijnen of niet-ontplofte explosieven.

Nederland dient zo veel als mogelijk bij te dragen om deze flagrante schendingen van kinderrechten te bestrijden, zo vindt Unicef. In concreto roept de kinderrechtenorganisatie de Tweede Kamer dan ook op haar verantwoordelijkheid te nemen op de volgende punten:


* Mijnen & clusterbommen
Nederland, momenteel internationaal voortrekker van een verdrag over het gebruik van "onontplofte oorlogsresten", moet zich hard maken voor een ban op clusterbommen. De korting op het Nederlandse mijnenruimingsbudget 2004 moet worden teruggedraaid.


* Kindsoldaten
De minimumleeftijd van militaire rekrutering moet ook in Nederland naar 18, om internationaal een geloofwaardige lobby te kunnen voeren ter uitbanning van kindsoldaten.


* Europees beleid
Nederland dient zich veel actiever in te zetten voor het initiatief in Brussel om te komen tot een ge*ntegreerd EU-beleid rond kinderen en oorlog. Als EU-voorzitter moet Nederland volgend jaar zelfs het voortouw nemen op dit terrein.

Op het Binnenhof bereiken de Kamerleden donderdag - tussen de ontploffende mijnen, drumsalvo's, rook en marcherende kindsoldaten door - het 'veilig gebied', alwaar kinderen samen met Magguie Barankitse en Unicef-directeur Henk Franken de 'Brandbrief' aanbieden. Mevrouw Barankitse runt met hulp van Unicef in het door burgeroorlog verscheurde Burundi al jaren een opvanghuis voor alleenstaande Hutu- *n Tutsikinderen en ontving voor haar werk eerder dit jaar in Zweden de 'Kinder-Nobelprijs voor de Vrede'.

Unicef voert jaarlijks rond de Internationale Dag van de Rechten van het Kind campagne voor een specifiek kinderrechtenthema. De campagne van dit jaar, onder het motto 'Geef om een oorlogskind', wordt op 20 november verder kracht bijgezet met de Nationale Spreekbeurtactie op ruim 1700 basisscholen.

Voor meer informatie en aanmelding:
Pers is van harte uitgenodigd de actie op het Binnenhof bij te wonen en kan zich aanmelden via Unicef Nederland ­ Maarten Bijl (persvoorlichter): 070-3339336 / 06-512 82 198. De "Brandbrief" is ter plaatse en achteraf voor pers beschikbaar. Tevens heeft Unicef Betacammateriaal ter beschikking over kinderen in oorlogsgebieden.

Voor meer informatie over de Nationale Spreekbeurtactie kunt u zich wenden tot:
Unicef Nederland ­ Roy van der Ploeg (persvoorlichter): 070-3339332 / 06-538 40 098