Gemeente Stede Broec 14-11-2003
Extra raadsvergadering i.v.m. benoeming nieuwe burgemeester

Op donderdag 20 november is er een extra raadsvergadering. Dat heeft te maken met de benoeming van een nieuwe burgemeester. Vorige maand heeft de vertrouwenscommissie (bestaand uit een vertegenwoordiger van elke fractie in de raad) gesprekken gevoerd met de sollicitanten. De commissie heeft aan de commissaris van de Koningin de namen doorgegeven van twee kandidaten; nummer één wil de commissie het liefst als burgemeester.

De vergadering bestaat uit twee gedeelten: een besloten en een openbaar deel. In het besloten deel (alleen toegankelijk voor raadsleden) zal de vertrouwenscommissie verslag doen van haar bevindingen over de sollicitanten en de raad een aanbeveling doen. Daarin gaat het om twee kandidaten. Over deze kandidaten en over de volgorde op de aanbeveling wordt (nog steeds in het besloten deel van de vergadering) schriftelijk gestemd.

Het zou de privacy van de kandidaten schaden als de bevindingen van de vertrouwenscommissie openbaar zouden worden; alleen de raad mag dus weten waarom de vertrouwenscommissie uit alle kandidaten juist die twee koos die morgenavond bekend gemaakt worden. De Gemeentewet legt gemeenten in deze situatie dan ook absolute geheimhoudingsplicht op. De Koningin beslist wie van de twee de nieuwe burgemeester van Stede Broec wordt, nadat de minister van Binnenlandse Zaken daarover een voordracht heeft gedaan. Nummer één op de voordracht wordt in principe benoemd, tenzij er heel belangrijke redenen zijn hiervan af te wijken.

Na deze besloten bijeenkomst is er om 20.00 uur een openbare vergadering. Het enige wat daar gebeurt is de bekendmaking van de twee namen en van de volgorde op de aanbeveling.