STICHTING DE RODE DRAAD

Conferentie prostitutiebeleid 20 november 2003

Weven met een zijden draadje:
evaluatie van prostitutiebeleid drie jaar na de nieuwe wetgeving

Op 20 november organiseert De Rode Draad in samenwerking met de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam in het Bibliotheektheater in Rotterdam een conferentie over de knelpunten in het prostitutiebeleid.

Aanleiding
Op 1 oktober 2000 is de nieuwe prostitutiewetgeving in werking getreden en alom heerst ontevredenheid over de voortgang van de invoering. Ontstaat er een genormaliseerde en gesaneerde bedrijfstak? Worden prostituees als gewone beroepsbeoefenaren erkend? Worden arbeidsomstandigheden gecontroleerd? Zijn arbeidsverhoudingen gereguleerd? Is de mensenhandel en de illegaliteit afgenomen? Velen hebben kritiek op het ontbreken van regelgeving en het uitblijven van een uniforme, gecoördineerde en landelijke toepassing. Sommigen vrezen zelfs dat de hele operatie dreigt te mislukken. Het beleid vertoont in elk geval weeffouten en afgeknapte draadjes. Meer aandacht en zorgvuldigheid zijn geboden.

Algemeen Overleg Tweede Kamer en Regering
Op 11 november is er een Algemeen Overleg tussen de Tweede Kamer en de Ministers van Justitie en SZW over de ontwikkelingen in de prostitutie naar aanleiding van de evaluatieonderzoeken die het WODC heeft laten verrichten (zie website www.wodc.nl en klik dan achtereenvolgens op publicaties, dan op rapporten 2002, de serie rapporten staat onder nummer 6.
Na deze ontmoeting is duidelijk hoe de landelijke politiek over de ontwikkelingen denkt en welke actie vanuit de ministeries nog verwacht kunnen worden.
De conferentie WEVEN MET EEN ZIJDEN DRAADJE is een uitstekende gelegenheid voor beleidsmakers en uitvoerenden tegen de achtergrond van de uitkomsten van dit Algemene Overleg te beoordelen, waar de zwaartepunten in het beleid zullen liggen in de komende tijd. Welke consequenties zal dit hebben op regionaal en gemeentelijk niveau? En waar komen de prioriteiten te liggen bij uitvoerende overheidsinstanties?

Centrale thema
De overheid en de vele uitvoerende instanties hebben nu meer dan drie jaar de tijd gehad om hun beleid te maken en de handhaving op orde te brengen. Maar haast nergens is dit een feit:

- de uitgifte en controle op vergunningen

- het innen van belasting en sociale premies
- het toezicht op arbeidsomstandigheden

- het toegankelijk maken van verzekeringen

- het voorkómen van illegale bedrijvigheid

- het effectief bestrijden van mensenhandel en uitbuiting

Het centrale thema van dit conferentie wordt de wisselwerking tussen legaliteit en illegaliteit in de Nederlandse prostitutie. De stelling van De Rode Draad is dat de illegaliteit groeit ten koste van legaliteit wanneer overheidscontrole en handhaving van regels tekort schieten. Bondig gezegd: wanneer handhaving faalt of willekeurig is, wordt het moeilijk voor goedwillende ondernemers en prostituees om een gezonde bedrijfsvoering op te zetten, gelijktijdig wordt illegale bedrijvigheid als vanouds gedoogd.

Straatprostitutie staat op deze conferentie niet op de agenda, dat thema is op 29 september tijdens een landelijke bijeenkomst in Den Haag aan de orde geweest.

Programma
Op dit conferentie zullen in twee sessies de factoren die tot de huidige situatie hebben geleid aan de orde komen. In de ochtend staan legale en illegale prostitutiebedrijven centraal en treden bestuurders, ondernemers en handhavers in debat. In de middag komt de positie van prostituees aan de orde: hun rechtspositie in de bedrijven, sociale zekerheid en bescherming tegen geweld. Wat zal de uitbreiding van de EU voor gevolgen hebben? Twee Zweedse vrouwen zullen vertellen over de gevolgen van de criminalisering van klanten in hun land.

9.30 zaal open, ontvangst met koffie en thee

10.00 tot 12.30 forumdiscussie over legale en illegale bedrijvigheid
in het forum zitten vertegenwoordigers van de landelijke politiek, de landelijke overheid, gemeenten, politie, belastingdienst, exploitanten

De ochtend wordt afgesloten met een muzikaal intermezzo onder leiding van Clous van Mechelen

12.45 tot 13.45 lunch, aangeboden door de Gemeente Rotterdam, plus informatiemarkt

13.45 tot 14.15 Pye Jacobsson en Petra Ostergren over prostitutie in Zweden

14.15 tot 15.45 forumdiscussie over de positie van legale en illegale prostituees
in het forum zitten vertegenwoordigers van prostituees, maatschappelijk werk, politie, maatschappelijk werk, gezondheidszorg, belastingdienst en GAK / UWV

15.45 tot 16.00 thee

16.00 tot 16.30 het Rotterdamse prostitutiebeleid, mevrouw Rabella M. de Faria,
wethouder Veiligheid en Volksgezondheid

16.30 tot 17.00 Wat heeft de dag opgeleverd, observaties van een onderzoeker.
Muzikale afsluiting door de Koninginnen van de Nacht

17.00 borrel, aangeboden door de gemeente Rotterdam

De kosten bedragen 30,- euro, inclusief koffie en lunch; te voldoen aan de ingang
Aanmelding bij Gladys Felter gfelter@rodedraad.nl of 020 6243366 tussen 10.00 uur en 14.00 uur.

Na aanmelding wordt u, bij voorkeur per e-mail, een bevestiging gestuurd.

De maximale capaciteit van de zaal is 150 personen.

zie de website van De Rode Draad voor achtergrondinformatie www.rodedraad.nl

Locatie:

Centrale Bibliotheek, Rotterdam
Hoogstraat 110 - 3011 PV ROTTERDAM
tel: 010-2816100 - fax: 010-2816181
www.bibliotheek.rotterdam.nl

10 nov 03 12:43