VNG

Persuitnodiging

VNG-startconferentie Aanpak huiselijk geweld

20 november 2003, Conferentiecentrum Engels in Rotterdam Adres: Stationsplein 45 (100 meter van het centraal station)

Aanvang 10.00 uur, borrel vanaf 16.00 uur
Meer informatie over het programma: www.congresenstudiecentrum.nl

VNG-ondersteuningsprogramma Aanpak huiselijk geweld: grote belangstelling van gemeenten
De VNG gaat zestig gemeenten ondersteunen die werk willen maken van de aanpak van huiselijk geweld. Deze gemeenten krijgen tot eind 2004 een ondersteuningsprogramma aangeboden, gericht op beleidsontwikkeling voor de aanpak van huiselijk geweld en de implementatie van dit beleid. Het ondersteuningsprogramma wordt uitgevoerd door SGBO, het onderzoeks- en adviesbureau van de VNG, in samenwerking met TransAct, het expertisecentrum op het gebied van huiselijk en seksueel geweld. Gemeenten kunnen zich sinds 27 november jl. inschrijven voor het programma en meer dan de helft van de plaatsen is inmiddels vergeven.

Conferentie op 20 november: startsein van het
ondersteuningsprogramma
Op 20 november aanstaande vindt in Rotterdam een startconferentie plaats van het VNG-ondersteuningsprogramma Aanpak huiselijk geweld. Doelgroep vormen gemeentebestuurders, projectleiders of beleidsmedewerkers die zich bezig (gaan) houden met de aanpak van huiselijk geweld. U bent als pers uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Inhoud van de startconferentie
Tijdens de startconferentie staan praktische maatregelen centraal die gemeenten kunnen nemen tegen huiselijk geweld. Ook wordt volop aandacht besteed aan de regierol van de gemeente in een netwerk van instanties die zich met huiselijk geweld bezighouden. Verschillende sprekers komen tijdens de startconferentie aan het woord, van minister Donner tot burgemeester Pop van Haarlem, die ook voorzitter van de VNG-commissie Veiligheid is. De praktijk overheerst: gemeenten kunnen deelnemen aan verschillende workshops en hun mening scherpen door deel te nemen aan discussies. Tijdens de conferentie wordt de eerste brochure over de aanpak van huiselijk geweld gepresenteerd. Ook is vanaf dat moment de speciale website van het ondersteuningsprogramma bereikbaar: www.aanpakhuiselijkgeweld.nl. Meer informatie over het programma vindt u op www.congresenstudiecentrum.nl.

Inhoud VNG-ondersteuningsprogramma Aanpak huiselijk geweld Gemeenten die deelnemen aan het ondersteuningsprogramma, worden (kostenloos) ondersteund bij het maken van een plan van aanpak voor huiselijk geweld en de uitvoering van dit plan. Daarbij wordt aandacht besteed aan de regierol die gemeenten kunnen voeren in het netwerk van betrokken instanties. De ondersteuning wordt op verschillende manieren ingevuld. Gemeenten wonen in regionaal verband gedurende de looptijd van het programma een aantal gemeentekringen bij, waar deskundigen voorlichting geven over een bepaald onderdeel bij de aanpak van huiselijk geweld. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt bepaald welke acties hieruit voortvloeien en hoe die geïmplementeerd kunnen worden. Gemeenten kunnen actief ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

Naast de gemeentekringen, behoren brochures en handreikingen tot de ondersteuning. De eerste brochure, over het creëren van bestuurlijk draagvlak voor het thema huiselijk geweld is vanaf 20 november beschikbaar. De website www.aanpakhuiselijkgeweld.nl biedt voor gemeenten die het ondersteuningsprogramma volgen, een besloten platform waar ze ervaringen op kunnen uitwisselen. Ook is voor deze gemeenten een helpdesk beschikbaar, waar ze terecht kunnen met praktische vragen.

Achtergrond van het ondersteuningsprogramma huiselijk geweld Van alle geweldsdelicten komt huiselijk geweld het meeste voor. Eén op de vijf aangiften van geweld valt onder deze noemer. Ondanks dat de registratie van het aantal gevallen van huiselijk geweld nog niet optimaal is, wordt de omvang van het aantal gemelde aangiften als verontrustend hoog beschouwd. De maatschappelijke kosten van huiselijk geweld (politie, justitie, medische zorg, psychosociale zorg, ziekteverzuim, sociale zekerheid) zijn enorm. In de praktijk blijkt dat verschillende instanties het initiatief nemen voor projecten of reguliere activiteiten om huiselijk geweld tegen te gaan. Vaak gaat het hierbij om losstaande initiatieven, waarbij de integrale aanpak ontbreekt. Een toenemend aantal gemeenten wil graag de regierol op zich nemen in het netwerk van instanties die bij de aanpak van huiselijk geweld betrokken zijn, al ontbreekt het veel gemeenten nog aan kennis om hier op een effectieve manier invulling aan te geven. De VNG wil hier met het ondersteuningsprogramma Aanpak huiselijk geweld in voorzien.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over het programma van de startconferentie kunt u terecht bij het Congres en studiecentrum, telefoon 070 373 8458.

Voor meer informatie over het VNG-ondersteuningsprogramma Aanpak huiselijk geweld kunt u contact opnemen met Stephanie Juranek, communicatieadviseur /persvoorlichter, telefoon 06 24 23 05 07.

Den Haag, 5 november 2003