Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

Prof. dr. H.G.J. Nijhuis, hoogleraar Grote stad en gezondheidszorg: "Grote stad en gezondheidszorg. Een kwestie van sociale kwaliteit."

"Investeren in (sociale) kwaliteit maakt grotestadsbewoners gezonder", aldus prof. dr. H.G.J. (Harry) Nijhuis, hoogleraar Grote stad en gezondheidszorg, in zijn inaugurele rede, die hij op donderdag 20 november uitspreekt.

Bewoners van de grote stad zijn een stuk minder gezond dan mensen die elders wonen. Dat is moreel onacceptabel en maakt de zorg in de stad bewerkelijk, zwaar en extra duur, aldus Nijhuis. De oplossingen liggen maar voor een deel in meer geld en voorzieningen of in het verbeteren van de medische kwaliteit van de zorg. Er moet met name vanuit de zorg en dienstverlening geïnvesteerd worden in een betere (sociale) kwaliteit in de stad. Daartoe is meer inzicht nodig in de manieren waarop de problemen grondig kunnen worden aangepakt.

Prof. dr. Nijhuis bekleedt de leerstoel Grote Stad en Gezondheidszorg aan de Faculteit Maatschappij en Gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is een initiatief van de Stichting Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam (SIGRA), Agis Zorgverzekeringen en de gemeente Den Haag. De leerstoel is ingesteld om via onderzoek inzicht te geven in de achterstandspositie van de grote stad en de achtergronden daarvan. Op basis daarvan dienen argumenten te worden geleverd voor verbetering van beleid en praktijk. In dat licht komen het grote stedenbeleid, een juiste balans tussen markt en regulering en Europa als bepalende context voor het voetlicht als cruciale beleidsthema's.

Prof. dr. Nijhuis spreekt zijn inaugurele rede uit op donderdag 20 november 2003 om 14.30 uur in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, 1012 WN Amsterdam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met SIGRA, PR & Communicatie, Margriet van Dijk, tel. 020-5128888 of e-mail :m.v.dijk@sigra.nl