Ingezonden persbericht

Harlingen, donderdag 20 november 2003

Donderdagmorgen zullen mosselvissers vanaf 10.00 het Waddenhuis voor onbepaalde tijd bezetten, als reactie op het beleid van de Waddenvereniging tegen de visserij.

Toelichting:

De Waddenvereniging wordt verantwoordelijk gehouden voor het coördineren van de acties tegen de visserij op de Waddenzee. Voor de mosselkweek heeft dit geleid tot een uitstel van drie weken om de najaarszaadvisserij te beginnen. De zaadvisserij vindt plaats in het voor- en najaar. Deze visserij is de enige manier om te voorzien in de grondstoffen voor de mosselkweek. Het mosselzaad bestaat uit 0-jarige mosseltjes, die in de Waddenzee worden geboren. Het grootste deel van dit mosselzaad valt in het eerste levensjaar ten prooi aan de vraat van zeesterren, dat in enkele weken honderden tonnen kan bedragen.

Wilde Kokkels heeft zich voor het karretje van de Waddenvereniging laten spannen en op het allerlaatste moment bezwaar ingediend. Hiermee hebben zij de najaarszaadvisserij doelbewust willen vertragen. Zij wisten immers op voorhand dat zij hun zaak voor de Raad van State zouden verliezen.

Het gevolg van het uitstellen van de najaarszaadvisserij is dat een kwart van het totale mosselzaadbestand van 50.000 ton is opgevreten door zeesterren. De directe economische schade hiervan is 20 miljoen euro (op basis rendement 2:1 en gem prijs Wadmosselen 2003 van 165 euro). Door het uitstellen werd het onmogelijk om de ODUS visie om te zetten in een concreet visplan op basis van het mosselmanagement. Dit betekent dat de visserij noodgedwongen moest plaatsvinden in een kleiner gebied in een kortere tijd.

Door het getreiter van de milieubeweging wordt de toekomst van de visserij onzeker. Investeringen blijven uit en de marktpositie wordt door het buitenland overgenomen met steun vanuit Brussel. De gezinnen van de familiebedrijven worden schade berokkend. Vandaar het motto: Pak je de visserij dan pak je mij.

Telefoonnummers- Wout van den Berg 0653459675

Theo de Koning 0654712979