Algemene Onderwijsbond


* 20 november; Algemene Onderwijsbond positief over plan Rutte. 20 november; Algemene Onderwijsbond positief over plan Rutte. De Algemene Onderwijsbond is positief over het plan van staatssecretaris Rutte om te bekijken of ook na 31 december 2003 nog subsidie kan worden verstrekt voor het omzetten van zgn. Melkert-banen in regulier werk. Tijdens de actie Eindspurt bleek dat veel werkgevers extra tijd nodig hebben om te beslissen of zij ID-banen om gaan zetten in vaste banen. Gerrit Stemerding, dagelijks bestuurder AOb: Verlenging van de periode waarin subsidie aangevraagd kan worden kan veel extra omzettingen betekenen. Dat is goed voor de ID-ers zelf, maar zeker ook voor de hele sector onderwijs. ID-ers zorgen voor extra handen in de klas en verlichting van de werkdruk van het onderwijspersoneel. Het behoud van ID-ers komt dus zowel het personeel als de leerlingen ten goede.

Dinsdag 18 en woensdag 19 november werd de actie Eindspurt gehouden. Gemeenten en werkgevers, waaronder schoolbesturen, werden gebeld om hen over te halen ID-banen om te zetten in vaste banen. Van de Algemene Onderwijsbond zaten zowel medewerkers als bestuurder Gerrit Stemerding achter de telefoon.

In het onderwijs werken ruim 10.000 ID-ers. Het streven was om voor het einde van dit jaar 2000 ID-banen omgezet te krijgen in regulier werk. Dit dreigde bij lange na niet gehaald te worden. Tot vorige week bleef de teller steken op ongeveer 500. Tijdens de actie Eindspurt zijn hier waarschijnlijk zon 300 bij gekomen en uit de intentieverklaringen van werkgevers kan afgeleid worden dat dit er nog meer zullen worden.

Knelpunten blijken duidelijk het gebrek aan informatie en de angst financiële verplichtingen aan te gaan ten tijde van (dreigende) bezuinigingen en financiële onzekerheid voor schoolbesturen. Veel schoolbesturen bleken niet op de hoogte te zijn van de subsidie-regelingen, namelijk een bijdrage van 17.000 euro voor het omzetten van een ID-baan in vast werk plus een bijdrage van 1750 euro vanuit het ministerie van OC&W. Gerrit Stemerding, AOb: Deze knelpunten hadden eerder boven tafel moeten komen, maar nu zit er dan toch beweging in de zaak. Het is te hopen dat de extra duidelijkheid leidt tot extra aanvragen voor subsidie en dat die ook volgend jaar nog gehonoreerd kunnen worden.

Hoewel het oorspronkelijke streefgetal van 2000 omzettingen niet gehaald zal worden voor het einde van het jaar, is de AOb toch positief over de actie Eindspurt. Tijdens deze actie werkten ministeries (OC&W en Sociale Zaken), de VNG, besturenorganisaties en werkgevers- en werknemersverenigingen samen. Gerrit Stemerding, Algemene Onderwijsbond: De samenwerking ging goed en leidde tot goede resultaten. Nu maar hopen dat de gemeenten en schoolbesturen hun verantwoordelijkheid nemen en de ID-ers, en daarmee de rest van het personeel en de leerlingen, niet in de kou laten staan.