Persbericht P-24; Zoetermeer, 20 november 2003
Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07
kleine omzetgroei verwacht in 2004
Omzetdaling horeca in 3e kwartaal 2003,
In het derde kwartaal 2003 was de omzet in de horeca 3,4% lager dan in
de vergelijkbare periode van 2002. De sombere stemming van consumenten
uit zich in een lage koopbereidheid, waar met name de horeca mee wordt
geconfronteerd. In alle sectoren was sprake van een daling van het
aantal gasten en van het aantal bezoeken per gast hetgeen tot
teruglopende omzetten leidde. Ook het mooie zomerweer bleek geen
garantie voor hogere omzetten. Met name de omzet in de hotel- en
drankensector stond onder druk (resp. -5,2 en -4,1%). In 2003 wordt
voor de horeca op een gemiddelde waardedaling van 2% gerekend. De
verwachting is dat met het voorzichtig aantrekken van de economie, er
in de horeca in 2004 een klein herstel te zien zal zijn met een
omzetgroei van 1,5%.
De fastfoodsector lijkt in 2003 het minst te lijden onder het gedrag
van de zuinige consument (-1,1%). Teruglopende zakelijke bestedingen
vormen voor de retaurantsector een belangrijke oorzaak van de
tegenvallende resultaten in het 3e kwartaal (-3,1%).
Mede als gevolg van een ontslaggolf in het bedrijfsleven daalde ook de
omzet in bedrijfsrestaurants en kantines met 2,5%.
Uit panelonderzoek van het Bedrijfschap Horeca en Catering blijkt dat
creatieve ondernemers actief reageren op de huidige situatie.
Zij zoeken in aanvulling op hun bestaande assortiment naar een
productaanbod dat past in de sobere tijdgeest. Naast assortiments- en
bedrijfsinterne aanpassingen blijkt hiernaast ook dat samenwerking met
bedrijven uit de recreatieve en culturele sfeer kansen bieden Met
combi-arrangementen zou de horeca mee kunnen liften in deze groeimarkt
om zodoende een deel van de algemene economische mineur te
compenseren.
Recent onderzoek toont aan dat de dagtochten van Nederlanders goed
zijn voor bijna 12 miljard euro, waarvan 59% wordt besteed aan
uitgaven voor eten en drinken buitenshuis.
Bedrijfschap Horeca en Catering