Gemeente Nijmegen


persbericht

Datum Nummer persbericht
13 november 2003 C086

Nijmegen wil gastvrij parkeerbeleid

Gastheerschap gaat een belangrijke rol spelen in het parkeerbeleid van Nijmegen. Het parkeren moet helder, duidelijk en prettig zijn. De Nijmeegse bezoeker moet gemakkelijk een parkeerplek kunnen vinden, de informatie ter plekke moet duidelijk zijn en de locatie zelf schoon en veilig. Dat staat in de nieuwe parkeervisie die door het College van B&W voorlegt aan de gemeenteraad en belanghebbenden in de stad. Met de parkeervisie zoekt de gemeente een nieuwe balans tussen gastheerschap en het vermijden van onnodig autogebruik.

Meer dan in het verleden wil de gemeente rekening houden met het verschil in belang dat verschillende groepen gebruikers hebben bij een parkeerplek. Bewoners hebben andere wensen met betrekking tot parkeren dan het winkelend publiek en de werkers in een stadsdeel.

Om voldoende parkeerruimte te garanderen, gaat de gemeente uit van de volgorde die ook past binnen de visie van het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan: eerst beter benutten, vervolgens beprijzingsmaatregelen en tot slot nieuw bouwen. Onder meer door te sturen met de prijs, tracht de gemeente te bereiken dat de bestaande parkeerruimte zo optimaal mogelijk wordt benut. Zo kan voor locaties die erg in trek zijn een relatief hogere prijs gevraagd worden, terwijl locaties die onderbezet blijven in prijs worden verlaagd.
Tegelijk onderkent de gemeente dat, zeker in het centrum, uitbreiding van capaciteit aan de orde is. De bouw van nieuwe garages op het Joris Ivensplein/Hezelpoort en Nassausingel draagt daartoe bij. Op korte termijn zal de gemeenteraad daar een knoop over doorhakken. Op langere termijn is de Wedren aan de orde als locatie voor een nieuwe parkeergarage. Bij nieuwbouwprojecten als Hessenberg en St. Josephhof kan extra parkeercapaciteit worden ontwikkeld waardoor ook bewoners uit de omgeving daar hun auto kwijt kunnen. Hierdoor ontstaat meer parkeerruimte op straat.

Donderdag 20 november bespreekt de commissie Stadsontwikkeling de nieuwe Parkeervisie. Daarna gaat de gemeente in gesprek met belanghebbende maatschappelijke organisaties en groeperingen. Hun inbreng verwerkt de gemeente in het parkeerbeleid, dat zij begin 2004 uitwerkt in een uitvoeringsprogramma.


---
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met M. Delissen, doorkiesnummer 2382

---
Gemeente Nijmegen
Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen