Gemeente Gouda


03.135 Gouda geeft stadsregels door aan andere steden; Veel belangstelling voor StadsregelCongres Gouda

datum: 19 november 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Frans Bruijns
telefoon: 0182-588903

Gouda geeft stadsregels door aan andere steden; Veel belangstelling voor StadsregelCongres Gouda

Meer dan 250 bezoekers waren vandaag in de Sint-Janskerk aanwezig op het StadsregelCongres Gouda. Burgemeesters, wethouders en beleidsmakers van gemeenten en vertegenwoordigers van instellingen voor welzijn en sport uit heel Nederland, kwamen bijeen om te leren van de stadsregelervaringen van Gouda. Onder leiding van dagvoorzitter mr. A. Kosto discussieerden zij mee over waarden en normen en het nut en de noodzaak van gedragsregels. Het congresprogramma werd opgeluisterd door Goudse kinderen, Goudse acteurs en Goudse organisaties die sinds de invoering van de Gouden Stadsregels meewerken aan het project. De organisatie van het congres is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidiegeld van het ministerie van VWS.

Het congres dat s middags van 13.30 tot 17.00 werd gehouden, was opgebouwd uit een aantal modules. Vóór de pauze waren er inleidingen door de Goudse burgemeester W.M. Cornelis en de secretaris van het Forum voor Democratische Ontwikkeling de heer R. Zunderdorp. Burgemeester Cornelis waarschuwde zijn toehoorders er voor om het concept van Gouda één op één over te nemen voor hun eigen stad. De aanpak en ervaringen van Gouda kunnen als inspiratie en richtlijn dienen, maar iedere stad of organisatie moet in samenwerking met de eigen bevolking, een eigen tempo kiezen en zoeken naar eigen maatwerk-oplossingen. In Gouda koos de gemeente voor een faciliterende, begeleidende rol en was er durf nodig om de sturing van het project langzaam los te laten en over te dragen aan de vrijwilligers en organisaties in de stad. Tweede inleider was de heer Zunderdorp, secretaris van het Forum voor Democratische Ontwikkeling (FDO). Het FDO heeft meegewerkt aan de inventarisatie van initiatieven rond waarden en normen, die begin 2003 werd verricht in opdracht van het ministerie van Algemene Zaken. De heer Zunderdorp plaatste de Goudse stadsregelinitiatieven in het bredere verband van de landelijke waarden- en normendiscussie.

Na de inleidingen leerden de congresgangers welke vaardigheden nodig zijn om elkaar weer te durven aanspreken op elkaars gedrag. Dit onderwerp - dat een belangrijk onderdeel vormde van het congres - werd verzorgd door NEAG (Nederlands Expertisecentrum Alternatieven voor Geweld) uit Amsterdam.

Na de pauze liet het Verweij-Jonker-Instituut zien hoe een onderzoek is opgezet om de resultaten van het Goudse Stadsregelproject te meten en te evalueren. Het congres werd afgesloten met een interactief deel, gericht op het overdragen van het proces: hoe start ik een project als de Gouden Stadsregels op en hoe werk ik daar mee?

Cd-rom met lessen uit de praktijk

Om bezoekers die na het congres als stadsregelpionier aan de slag willen, direct op weg te helpen, heeft Gouda een cd-rom ontwikkeld die de visie, totstandkoming en uitvoering van het project in beeld brengt. Op de cd-rom staan onder meer: beleidsstukken, B en W-notas, plannen van aanpak, draaiboeken, voorbeelden van campagnematerialen, fotos en krantenartikelen. Aan de deelname aan het congres waren geen kosten verbonden. De cd-rom maakt deel uit van een informatiepakket, hiertoe behoren ook de resultaten van het evaluatieonderzoek en de eindrapportage van het project. Deze twee documenten, die het Verweij Jonker Instituut zal uitgeven, worden medio 2004 verwacht.

Gesubsidieerd door VWS

Het StadsregelCongres Gouda was bestemd voor gemeentelijke overheden, welzijnsinstellingen, sportclubs, scholen en iedereen die beroepsmatig geïnteresseerd is in het werken met gedragsregels. Het congres gaf antwoorden op vragen als: Hoe passen stadsregels in het landelijk waarden- en normendebat? Hoe meet je wat de effecten zijn? Kan ik een stadsregelconcept toepassen in mijn situatie?
Het Goudse Stadsregelproject wordt door de rijksoverheid behandeld als een pilot voor gemeentelijke waarden- en normenprojecten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kende een subsidie toe voor de organisatie van een conferentie om de ervaringen te delen met andere gemeenten en organisaties.

Gouden Stadsregels

In 2002 hebben 3.800 Gouwenaars de 10 Gouden Stadsregels gekozen. Dit bleek het startsein voor een stadsbrede discussie. Het initiatief van de gemeente krijgt steeds meer bijval van Goudse organisaties en inwoners van Gouda. Het project Gouden Stadsregels wil bereiken dat inwoners van Gouda de 10 regels kennen, elkaar durven aanspreken op de regels en dat steeds meer mensen actief betrokken zijn bij de uitvoering. De 10 Gouden Stadsregels zijn:

1. Wat je stuk maakt, moet je zelf betalen.
2. Gebruik geen geweld.

3. Ruim je afval zelf op.

4. Intimiderend rondhangen is asociaal.

5. Spreek Nederlands, dan verstaan wij elkaar.
6. Respecteer elkaar altijd.

7. Hardrijden is bloedlink, dus doe normaal.
8. Ouders voeden zelf hun kinderen op.

9. Pest, plaag en discrimineer niet.

10. Agenten zijn er voor ons allemaal, respecteer ze.

Meer informatie over de Gouden Stadsregels staat op de website: www.goudenstadsregels.nl