De Unie


GTI / Fabricom - Laatste ontwikkelingen

19 november 2003 - Er is veel gebeurt de laatste tijd bij GTI en er staat nog veel te gebeuren.

Wat is er de afgelopen periode gebeurd?

Bestuurderswisseling
Binnen De Unie er is besloten dat Gerard van der Lit, bestuurder regiokantoor Capelle a/d IJssel de belangenbehartiging voor De Unie leden bij GTI gaat doen. Peter Rosendaal kon door zijn overige werkzaamheden niet meer de noodzakelijke tijd vrijmaken die bij GTI. Tijd die noodzakelijk is voor een goede belangenbehartiging voor onze leden waar u recht op heeft. Uiteraard is Peter Rosendaal nog wel beschikbaar voor het geven van informatie.
Ik heb er veel zin in en vind GTI dan ook een mooi bedrijf om de belangen voor onze leden te behartigen. Ik heb al uitgebreid contact gehad met onze kaderleden en de directie en heb inmiddels een goed beeld van de organisatie GTI Fabricom gekregen. Een toekomst gericht bedrijf waar vernieuwing een positieve stimulans en de mogelijkheid geeft aan de medewerkers om zich te blijven ontwikkelen.

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden
Na moeizame, langdurige onderhandelingen is mede door de inzet van onze kaderleden een zeer acceptabel resultaat bereikt. De Unieleden hebben dit ook gewaardeerd met een overgrote meerderheid van stemmen, 90%, waarmee het principeakkoord is aanvaard. U heeft hier weinig informatie over ontvangen van ons. De reden is dat er met GTI, de diverse OR-en en de andere bonden afgesproken is om tijdens de onderhandelingen een gezamenlijk bulletin uit te brengen. Vandaar dat u geen informatie rechtstreeks ontvangen heeft. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over de harmonisatie kunt u altijd bij uw P&O medewerker terecht. Komt u er niet uit dan hoor ik dit graag van u.

Sluiting GTI Energy Solutions
Opeens werden wij geconfronteerd met de sluiting van GTI Energy Solutions, (GES) in Oud Beijerland. De medewerkers hebben daarop De Unie benaderd of wij iets voor hen konden doen. De COR had inmiddels al een advies uitgebracht en spelregels opgesteld om de gevolgen voor de mensen op te vangen. Iedereen daar was ondertussen lid van De Unie en wij hebben contact met de directie opgenomen om eens van gedachten te wisselen over de inhoud van de door GTI opgestelde en door de COR geaccordeerde spelregels. De financiële positie van GES en het advies van de COR gaf ons helaas weinig speelruimte. Na een aantal gesprekken zijn we er toch in geslaagd duidelijk betere afspraken voor de mensen te maken. Wij zullen deze mensen dan ook verder in deze situatie bijstaan.

Wat staat er in de toekomst te gebeuren?

De toekomst
Over de toekomst maken wij ons zorgen. In het vakblad Cobouw had de heer Westerhout algemeen directeur, al aangegeven dat er in de toekomst maatregelen genomen zouden moeten worden. Inmiddels hebben veel werknemers van GTI een uitnodiging gehad om naar een door GTI georganiseerde bijeenkomst te komen. Wij zijn hier ook bij uitgenodigd. Inmiddels is er ook bij ons bekend dat het om een reorganisatie gaat waarbij er ongeveer 400 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Wij zullen u uiteraard middels brieven en onze website op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen. Helaas zal De Unie niet bij al deze bijeenkomsten aanwezig kunnen zijn. De tijdsplanning van GTI is enorm krap en de melding aan de vakbonden zo mogelijk nog later. We hebben via leden moeten vernemen dat er bijeenkomsten zijn. Ondanks dat wij op deze bijeenkomsten niet aanwezig kunnen zijn wil ik u meedelen dat wij er alles aan zullen doen om in overleg met u en de kaderleden de uitkomsten kritisch te onderzoeken en eventuele schade zo veel mogelijk te beperken.

Overleg
De Unie is van mening dat er door overleg de beste resultaten bereikt kunnen worden. Dit overleg bestaat dan niet alleen uit overleg met de directie van GTI. Het gaat verder. Ik hecht er als bestuurder veel belang aan om vooral in overleg met onze leden en kaderleden te treden. Zij weten wat er leeft en welke zaken voor onze leden echt belangrijk zijn. Alleen op deze wijze kan ik namens De Unie aan een optimale belangenbehartiging werken. Ook de samenwerking met Ondernemingsraden, COR en andere vakbonden is voor mij van belang om een goed resultaat voor onze leden te bereiken.

Positie van De Unie binnen GTI
Wij zullen er alles aan doen om uw belangen zo goed mogelijk te behartigen. Om een goede positie te hebben bij deze situaties is het van groot belang dat wij leden en kaderleden hebben die ons hierbij ondersteunen. Hierbij roep ik u dan ook op om deze brief eens aan een collega te geven en hem/haar te wijzen op de toegevoegde waarde van een lidmaatschap van De Unie. Mocht u zich aan willen melden als kaderlid, of hier meer over willen weten, dan ben ik altijd bereid tot het geven van informatie.

Gerard van der Lit
Bestuurder

woensdag, 19 november 2003