Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 19 november 2003

Pim Fortuynzaal in Parlementsgebouw

Er komt toch een zaal in de Tweede Kamer genoemd naar Pim Fortuyn. Dat meldt LPF-Kamerlid Joost Eerdmans vanmiddag. Het presidium van de Tweede Kamer heeft dit besloten. Een merendeel van de Tweede Kamer was in eerste instantie tegen het voorstel om een ruimte naar de vermoorde politicus te noemen.

De andere partijen hielden bij monde van de Kunstcommissie een dergelijke naamgeving eerder voor onmogelijk vanwege de bestaande voorwaarde dat het kamerlidmaatschap gedurende minimaal tien jaren moet zijn vervuld. LPF-woordvoerder Joost Eerdmans riep daarop alle Nederlanders op een oproep naar de Tweede Kamer te sturen om te protesteren tegen dit advies van de kunstcommissie. Hierop volgden talloze emails, telefoontjes en briefkaarten vanuit het hele land.

Volgens Eerdmans verdient Fortuyn een zaal in de Tweede Kamer omdat de vermoorde politicus op 15 mei 'postuum' in de Kamer is gekozen. Eerdmans is dan ook 'zeer verheugd en blij' omdat 'het fenomeen Pim Fortuyn en hoe hij aan zijn einde is gekomen een uitzonderlijke situatie is. Pim verdient deze zaal'.

Een zaal die Fortuyns naam draagt, in het huis van de democratie, doet recht aan het feit dat de politicus zijn recht op vrijheid van meningsuiting met de hoogste prijs heeft moeten betalen, vindt de LPF.