CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 18 november 2003
CDA G4: ruimer generaal pardon vluchtelingen

De CDA fracties uit de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben dinsdagmiddag 18 november 2003 een petitie aangeboden aan het CDA kamerlid Sybrand van Haersma Buma. Hierin wordt opgeroepen het generaal pardon voor de 2.200 vluchtelingen te vergroten. Het CDA G4 kan zich niet vinden in de keuze van de CDA Tweede Kamerfractie om een beperkt aantal vluchtelingen toe te laten in Nederland. Om haar argumenten kracht bij te zetten hebben de CDA G4 fracties een 20-tal dossiers afgeleverd bij de Tweede Kamerfractie.

Schrijnende gevallen
De grote steden zijn van oudsher een interculturele broedplaats van culturen: vele vluchtelingen hebben zich de laatste jaren gevestigd in een van de grote steden. Zij zijn bijvoorbeeld afkomstig uit landen als: Somalië, Soedan, Tadzjikistan, Abchazië en Eritrea, Ethiopië en Irak. Veelal hebben zij voordat in Nederland kwamen gezworven over de wereld zonder ergens onderdak te krijgen. Naast lichamelijke klachten hebben sommigen last van psychische stoornissen. Tijdens deze zwerftocht hebben zij kinderen gekregen die hier naar school gaan en nog nooit in het land van hun ouders zijn geweest. Door hun politieke opvattingen of veranderde geloofsovertuiging lopen zij het gevaar bij terugkomst in het land herkomst gevangen te worden genomen of zelfs vermoord.

Steden geconfronteerd met problemen
Door de lange asielprocedures zijn velen reeds meer dan 5 jaar in Nederland en volop bezig met hun integratie in de Nederlandse samenleving. Sommigen zijn zelfs al 7 à 8 jaar bezig met het krijgen van een status, tot op heden zonder veel succes. Een van de oorzaken dat vluchteling hier lang verblijven is de wettelijke ruimte die hen werd geboden. De nieuwe wet maakt dit vele malen lastiger, waardoor het generaal pardon een eenmalig karakter kent.

Indien de asielprocedure, al dan niet terecht, wordt beëindigd worden zij door de rijksoverheid aan hun lot overgelaten met als gevolg dat zij gaan zwerven. De rijksoverheid is nauwelijks in staat deze vluchtelingen het land uit te zetten met als gevolg dat zij in de illegaliteit verdwijnen en de gemeenten worden geconfronteerd met allerhande problemen.

Samen zoeken naar een oplossing
Om te voorkomen dat de grote groep vluchtelingen die buiten het generaal pardon vallen in de illegaliteit verdwijnt, is een solidaire houding van de CDA Tweede Kamerfractie gewenst. De CDA fracties uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben dan ook de Tweede Kamerfractie een 20-tal voorbeeld dossiers overhandigd die zij gaat bestuderen. Het CDA G4 wil hiermee de Tweede Kamerfractie inzicht geven in de werkelijke problematiek en draagvlak creëren om het generaal pardon te vergroten. Het CDA G4 verwacht op korte termijn een reactie van de CDA Tweede Kamerfractie.