GLAXOSMITHKLINE

19 november 2003: Wereld COPD DAG

LONGAANDOENING COPD EEN VAN DE SNELST GROEIENDE ZIEKTES: NIEUW BELEID NU NOODZAKELIJK

Zeist, 17 november 2003 - De chronische longaandoening COPD (Engelse afkorting voor chronische obstructieve longziekten) wordt vooral gezien als een 'oude mannen ziekte', veroorzaakt door roken. Dat beeld moet drastisch worden bijgesteld. Naast roken zijn meer factoren van invloed bij het ontstaan van luchtwegontstekingen en luchtwegvernauwingen. Dit zegt professor E.F.M. Wouters, hoogleraar pulmonologie aan de Universiteit van Maastricht, naar aanleiding van Wereld COPD dag. '10-20% van de COPD patiënten heeft zelfs nooit gerookt. Genetische factoren, luchtverontreiniging en beroepsomstandigheden met blootstelling aan bepaalde stoffen zijn eveneens risicofactoren. De aandoening kan dus niet worden afgedaan als enkelvoudige longschade, en dat heeft ook consequenties voor de behandeling ervan', stelde Wouters.

COPD is één van de snelstgroeiende ziektes in onze samenleving. In Nederland zijn er naar schatting 1 miljoen mensen die lijden aan COPD. Professor Wouters citeerde cijfers van het RIVM, dat verwacht dat het aantal COPD patiënten in Nederland de komende jaren bij mannen met 40% en bij vrouwen met 24% zal stijgen. De reden hiervoor is de veroudering van de bevolking gekoppeld aan het (vroegere) rookgedrag. Momenteel is COPD al de 5de doodsoorzaak in ons land.

COMPLEXE AANDOENING
COPD blijkt een complexere aandoening te zijn dan gedacht. Wouters noemt het een 'multi-component' aandoening. COPD bestaat namelijk uit 5 componenten: luchtstroombeperking (obstructie), ontsteking, veranderingen in de weefselstructuur, schade aan de trilharen op het luchtwegoppervlak die moeten helpen het slijm uit de longen te werken en een algemene lichamelijke component: gewichtsverlies. Deze combinatie van factoren leidt tot kortademigheid, een toename van klachten en van de 'opvlamming' van het ziektebeeld (exacerbaties) en een verminderde kwaliteit van leven voor patiënten met COPD.

'THERAPIE MOET GERICHT ZIJN OP VERBETERING VAN KWALITEIT VAN LEVEN'
De nieuwe inzichten hebben de weg geopend naar geheel nieuwe behandelingsstrategieën. 'Het gaat erom enerzijds risico's te vermijden en anderzijds behandeling te geven met langwerkende luchtwegverwijders en inhalatiecorticosteroïden en dat binnen een multidisciplinaire zorgaanpak', volgens prof. Wouters.

'We kunnen de ziekte nog niet tot staan brengen maar wel vertragen. Zo waarborgen we voor een langere periode een acceptabele kwaliteit van leven', verklaarde prof. Raaijmakers Directeur bij GlaxoSmithKline die tevens werkzaam is als hoogleraar Pharmaceutical Technology Assessment aan de Universiteit van Utrecht. GlaxoSmithKline is op het gebied van longaandoeningen al decennia een van de meest toonaangevende innovatieve farmaceutische bedrijven.
Er zijn onderzoeken waaruit enkele jaren geleden al gebleken is dat een inhalatiecorticosteroïd de exacerbaties met 25% blijkt te verminderen, terwijl een langwerkende bronchusverwijder de ademhaling op korte termijn vergemakkelijkt en de longfunctie voor een deel herstelt. Op basis van de nieuwe visie op het multi-component karakter van COPD, heeft GlaxoSmithKline nu een combinatiepreparaat van deze stoffen in één inhalator ontwikkeld. Dit middel geeft een duidelijke verbetering van de longfunctie en de kwaliteit van leven en het vermindert het aantal exacerbaties. Behandeling van COPD patiënten met de combinatie van een inhalatiecorticosteroïd en langwerkende bronchusverwijder is geassocieerd met 41% minder kans op herhaalde ziekenhuisopname en mortaliteit', zegt prof. Raaijmakers.

ENORME IMPACT OP DE ZORGKOSTEN
'COPD levert grote beperkingen op voor de patiënt, zowel lichamelijk als psychosociaal. De patiënt komt in een isolement. Dit zal in de komende jaren gaan leiden tot een enorme toename van de medische consumptie', verwacht prof. Wouters. 'Stel je eens voor dat je niet alleen ernstig gehinderd wordt in sport-en recreatieve activiteiten maar zelfs in je rolvervulling als vader of moeder, opa of oma! Meer dan 30% van de COPD patiënten geeft aan deze beperkingen te ondervinden en ongeveer een zelfde percentage kan slechts enkele minuten wandelen of zelfs het huis niet uit. Dit leidt tot aanzienlijke vermindering van de kwaliteit van leven van de patiënt en heeft consequenties voor het zorggebruik dat bij COPD in Nederland hoger is dan bij andere chronische ziekten.'
In euro's betekende dit voor het jaar 1990 dat van de 36 miljard totale gezondheidszorgkosten er 1,5 miljard werd besteed aan aandoeningen van de luchtwegen, hetgeen gelijk is aan wat wordt besteed binnen de oncologie. Tot 2020 zullen de kosten nog met 50% stijgen, voorspelt prof. Wouters. 'Zelfs al stopt de hele Nederlandse bevolking vandaag nog met roken, dan heeft dit tot 2020 maar een heel beperkt effect op de zorgkosten van de ademhalings- aandoeningen.' Het nieuwe inzicht in de oorzaken en aanpak van COPD kan helpen dat tij te keren, besluit Wouters.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:
GlaxoSmithKline
Mevrouw S. Doornweerd, arts
Head Corporate Communications
Telefoon: 030 - 693 84 17

NOOT VOOR DE PERS:
Bronnen:

1. Claverley P. et al: Combined salmeterol and fluticascone in the treatment of chronic obstructive pulmonary disease: a randomised controlled trial. Lancet 2003 Feb 8;361 (9356):444-5.


2. Mahler D.A. et al: Effectiveness of Fluticascone Propionate and Salmeterol Combination Delivered via the Diskus Device in the Treatment of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Am J Respir Crit Care Med 2002 Oct 15; 166 (8): 1084-91.


3. RIVM: 'Astma en COPD samengevat' en 'Astma en chronische obstructieve longziekten (COPD), omvang van het probleem: Hoe vaak komen astma en COPD voor en hoeveel mensen sterven eraan?' - Nationaal Kompas Volksgezondheid.


4. Burge PS, Calverley PMA, Jones PW, Spencer S, Anderson JA, Maslen TK. Randomised, double blind, placebo controlled study of fluticasone propionate in patients with moderate to severe chronic obstructive pulmonary disease: the ISOLDE trial. BMJ 2000; 320(7245):1297-303.


5. Soriano JB, Kiri VA, Pride NB, Vestbo J. Inhaled corticosteroids with /without long-acting beta-agonists reduce the risk of rehospitalization and death in COPD patients. Am J Respir Med 2003; 2(1):67-7.

17 nov 03 08:00