Socialistische Partij

SP ook in Europa meest kritische vragensteller

18-11-2003 * Met 509 schriftelijke vragen in vier jaar tijd is SP europarlementariër Erik Meijer de meest kritische vragensteller van het voltallige Europese parlement. In het Nederlandse parlement voerde SP Tweede-Kamerlid Agnes Kant lang die lijst aan.

Erik Meijer Meijer: De EU heeft heel wat macht naar zich toegehaald. Reden voor vakbondsleden, milieuactivisten, kritische consumenten, anders globalisten, dierenwelzijnsactivisten en andere kritische mensen om nauwlettend te volgen wat er allemaal misgaat of wat op z'n minst een stuk beter kan. Zij ergeren zich terecht aan europarlementariërs die alle slechte zaken maar op hun beloop laten en blind instemmen met verdere voorstellen tot verslechtering. De SP heeft zich tot stem gemaakt van die kritiek en functioneert veelal als meldpunt daarvoor.

De SP eurofractie volgt nauwgezet de berichtgeving in kranten en op TV over zaken waarin de EU faalt of de verkeerde dingen doorzet. Vaak doen ze daaraan iets met wijzigingsvoorstellen en kritische debatbijdragen. Maar bij onderwerpen die niet op de vergaderagenda staan kan dat alleen door schriftelijke of mondelinge vragen aan de Europese Commissie of de Raad van Ministers. De SP vraagt niet naar 'hoe zit dat' maar meldt misstanden, verlangt dat er iets aan wordt gedaan en doet zomogelijk zelf voorstellen daarvoor.

Het Algemeen Dagblad kopte gisteren op de voorpagina dat SP-er Erik Meijer de meeste schriftelijke vragen stelt, 509 stuks in ruim 4 jaar. Alle aandacht ging daarbij uit naar de kosten die het stellen van vragen met zich meebrengt: de SP zou zich schuldig maken aan schandalige geldverspilling. Vooral doordat alle documenten in 11 talen moeten worden vertaald zijn de kosten inderdaad hoog. Voelt Erik Meijer zich schuldig? Meijer: "Volstrekt niet! Ik doe m'n werk. We gaan toch niet de parlementaire democratie opheffen omdat die geld kost? De SP is de meest kritische partij, en die vragen zijn een onmisbaar middel om met die kritiek wat te doen. Onze taak is de bazen van de EU verantwoording te laten afleggen en de buitenparlementaire actie voor een beter beleid te ondersteunen. En vaak hebben onze vragen resultaat. Ze besparen zelfs geld, onder meer doordat we meer maatregelen tegen fraude eisen. Dat de anderen hun werk niet doen is toch geen reden om mij te verwijten dat ik wèl werk? Dat kost geld, maar op de 100 miljard jaarlijkse uitgaven van de EU is dat één van de betere bestedingen."

zie ook Actueel euronieuws