Ryanair

Persbericht

18.11.03

RYANAIR BEWIJST DAT HET ETF LEUGENS VERTELT

Ryanair, de enige echte lagetarievenmaatschappij van Europa, laakt de valse beweringen van het ETF (European Transport Workers Federation) en maakt van de gelegenheid gebruik om te bevestigen dat zijn « termijnen en voorwaarden » wel degelijk de meest voordelige zijn van alle luchtvaartmaatschappijen.

Eddie Wilson, directeur Human Ressources en Inflight, heeft verklaard:

Indien de ETF niet akkoord gaat met het beleid van Ryanair en de keuze van haar bedienden om zich niet door de vakbonden te laten vertegenwoordigen, zou het op zijn minst de waarheid moeten eerbiedigen en geen leugens over Ryanair meer mogen vertellen.

Ryanair en haar werknemers bevestigen wat volgt.

Het gemiddeld loon bij Ryanair is één van de hoogste lonen in de luchtvaartsector:

* Ryanair 50,582

* easyJet 41,384

* Lufthansa 41,377

* Aer Lingus 38,929

* British Airways 37,602

* Virgin Express 34,386

De meeste gesyndikeerde maatschappijen zijn failliet gegaan (Sabena, Aerolloyd, ...) terwijl Ryanair beter betaalde jobs tegen interessante voorwaarden blijft aanbieden.

Alle bedienden van Ryanair hebben recht op aandelen. Bijvoorbeeld: een piloot die in 1997 in dienst genomen werd bij Ryanair zal om en bij de 300000 winst opgehaald hebben met zijn aandelen van Ryanair, terwijl een airhostess in die periode meer dan 75000 verdiend zal hebben.

Ryanair eerbiedigt het recht van al haar bedienden om zich bij een vakbond aan te sluiten, maar respecteert ook hun recht om rechtstreeks over hun arbeids- en loonsvoorwaarden te onderhandelen via hun verkozen vertegenwoordigers. Zo komt het dat de bedienden van Ryanair niet alleen tot de best betaalde werknemers in de Europese luchtvaartsector behoren, maar blijven onderhandelen over aanzienlijke loonsverhogingen en promoties terwijl de luchtvaartcrisis toch moeilijke tijden doormaakt.

Het ETF slaat ook de bal mis wanneer het beweert dat Ryanair de richtlijn van het Europees Ondernemingscomité niet erkent. Alle bedienden van Ryanair worden vertegenwoordigd door rechtstreeks verkozen vertegenwoordigers die hun belangen verdedigen. Deze vertegenwoordigers komen elk kwartaal bijeen voor een gesprek met de onderneming en de directie.

De bedienden van Ryanair zijn geen voorstander van een vakbondsvertegenwoordiging om de volgende redenen:
1. Hoger loon

2. Meer promotiekansen

3. Aandelen

Het bewijs : volgens een enquête van de British Airline Pilots Association heeft een anonieme stemming in 2002 aangetoond dat 83 % van de piloten van Ryanair het systeem van rechtstreekse onderhandelingen met de maatschappij wil behouden. Een minderheid van 17 % was voorstander van een vakbondsvertegenwoordiging.

Ryanair, een onderneming in volle expansie, creëert jaarlijks 250 nieuwe jobs. Deze jobs staan ook open voor de leden van het ETF die hun werk bij de Belgische, Duitse en Scandinavische luchtvaartmaatschappijen verloren hebben. Dat is de reden waarom de bedienden van Ryanair recht hebben op een interessanter loon, op aandelen en op betere arbeidsvoorwaarden.