Mauritshuis

18 november 2003

175.086 bezoekers bij hans holbein 1497/98 1543 in het mauritshuis

Vanaf de opening op 16 augustus tot de sluiting afgelopen zondag 16 november hebben 175.086 bezoekers de tentoonstelling met portretten van Hans Holbein in het Mauritshuis bezocht. Dit hoge bezoekersaantal overtrof alle verwachtingen van het museum.
Niet alleen de hoge opkomst, maar ook de waardering van de bezoekers voor de inhoud en opzet van de tentoonstelling en de bijbehorende publieksbegeleiding, verheugt ons zeer, aldus F.J. Duparc, directeur van het Mauritshuis.
De Rabobank en Unilever waren de hoofdsponsors van de tentoonstelling.

Overeenkomstig de opbouw van de vaste collectie lag het accent van de tentoonstellingen de afgelopen jaren op de 17de-eeuwse Hollandse en Vlaamse schilderkunst. Een tentoonstelling van een in Nederland relatief onbekende Duitse 16de-eeuwse schilder was voor het Mauritshuis een spannend avontuur. Het is dan ook zeer verheugend en verrassend dat zoveel bezoekers uit eigen land kennis hebben gemaakt met Hans Holbein en zijn werk. Op dergelijke massale belangstelling heeft het museum niet durven hopen.
Ook het buitenland toonde veel interesse, met name bezoekers uit België, Frankrijk en Duitsland bezochten de tentoonstelling. De verfijnde techniek van Hans Holbein en zijn vermogen mensen levensecht te portretteren bleken na 500 jaar nog steeds een grote aantrekkingskracht te bezitten.

Tijdelijke sluiting Mauritshuis
Nu de tentoonstelling is afgelopen, keren de veertig portretten van de beroemdheden van het 16de-eeuwse Europa weer huiswaarts. In verband met de herinrichting is het museum tot en met donderdag 20 november gesloten. Vanaf vrijdag 21 november opent het Mauritshuis weer zijn deuren.

Albert Eckhout (1610-1666)
De voorbereidingen voor de voorjaarstentoonstelling over het werk van Albert Eckhout zijn inmiddels in volle gang. In 2004 is het 400 jaar geleden dat Graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen werd geboren. Tijdens zijn verblijf in Brazilië (1637-1644) als Gouverneur-generaal van die Hollandse kolonie liet hij niet alleen het Braziliaanse landschap vastleggen door de schilder Frans Post, maar gaf hij Albert Eckhout opdracht levensgrote figuurstukken te maken van de diverse locale bevolkingsgroepen. Daarnaast maakte Eckhout stillevens van Braziliaanse planten, bloemen en vruchten. Deze unieke set van 24 schilderijen hing zeer waarschijnlijk van 1644 tot 1654 in het Mauritshuis. Van 27 maart tot en met 27 juni keert voor het eerst de onlangs gerestaureerde complete set weer terug naar het Mauritshuis.

De Rabobank en Unilever zijn de hoofdsponsors van de tentoonstelling

Nadere informatie voor de pers:
Mauritshuis, Afdeling Communicatie
Pom Verhoeff-Emanuel of Marlien de Vries
Tel: 070 302 34 35
Fax: 070 302 34 50
E-mail: verhoeff.p@mauritshuis.nl of devries.m@mauritshuis.nl www.mauritshuis.nl
www.hansholbein.nl