Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie

Datum Nummer persbericht
18 november 2003 p146

---
Lokale Belastingen aangepast

De meeste belastingtarieven in Nijmegen worden verhoogd met een inflatiecorrectie van 2,5%. Dit is al vastgelegd in de begroting. Tijdens de begrotingsbehandeling van afgelopen week werden de meeste belastingen al door de gemeenteraad vastgesteld. Daar werd slechts eenmaal afgeweken van de inflatiecorrectie: het tarief voor de groene vuilniszak bleef gehandhaafd op %0,67. Nu legt het college de legesverordening aan de raad voor. Ook hier is de 2,5% inflatiecorrectie de regel met hier en daar een uitzondering, meestal zijn ze hoger, soms ook lager.
De afwijkingen hier op een rij:

Bouwvergunning
Sinds 2003 wordt een aanvraag bouwvergunning ingediend in twee fasen. Voor de eerste fase geldt een tarief van 6 promille van de totale bouwkosten. Voor de tweede fase 9. Als een vergunning in de eerste fase wordt geweigerd en het de aanvrager niet lukt binnen de termijn een nieuw plan in te dienen, is de aanvrager die kosten vaak kwijt. Daarom is het tarief in de eerste fase verlaagd naar 4 promille en wordt de tweede fase 11.

Gebruikersvergunning tijdelijke bouwwerken Deze vergunning kost nu 350 euro. Dat is kostendekkend. Een tijdelijke vergunning kost de brandweer net zo veel tijd als een permanente. Het college wil voorkomen dat tijdelijke evenementen niet meer georganiseerd worden vanwege de hoge legeskosten. Vandaar dat de leges voor deze gebruikersvergunning worden gehalveerd.

Precario terrassen stadscentrum en Waalkade Er is nu een (historisch bepaald) groot onderscheid tussen de tarieven op beide locaties. Door de tarieven in het centrum niet te verhogen en die op de Waalkade met 6,7% wordt het verschil kleiner.

Parkeerbelastingen
Al eerder besloot het college de dagkaart tarieven te verhogen van drie keer het uurtarief naar vier keer het uurtarief.
* Het uurtarief parkeergarages wordt met %0,05 verhoogd van EUR1,75 tot EUR1,80

* Het uurtarief straatparkeren blijft ongewijzigdEUR2,10
* Het uurtarief buiten het centrum is EUR1,10 wordt EUR1,15
* Het uurtarief bij UMC Sint Radboud/KUN is EUR0,60 wordt EUR0,80
* De dagkaart parkeergarage is EUR5,30 wordt EUR7,20
* De dagkaart op straat binnen de singels is EUR5,60 wordt EUR8,40
* De dagkaart op Julianaplein en Wedren is EUR2,80 wordt EUR3,45
* De dagkaart bij UMC Sint Radboud/KUN is EUR3,50 wordt EUR4,00
* De tarieven voor parkeervergunningen worden verhoogd met 2,5%

Toeristenbelasting
Deze verordening wordt per 1 april aangepast. Over een mogelijke aanpassing van de tarieven wordt nog overlegd met de hotelsector en de VVV.


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht