Gemeente Ede

nummer 261 / Ede, 18 november 2003

Breedband in Foodvalley

Het college van B&W van Ede wil samen met de gemeente Wageningen begin 2004 een onderzoek doen naar de financiële en praktische haalbaarheid van een regionale glasvezelinfrastructuur. Daarvoor heeft zij een subsidie van bijna 34.000 euro aangevraagd bij de provincie Gelderland. Dit onderzoek moet in samenhang met de verdere versterking van de regionale economie vanuit het concept Foodvalley worden uitgevoerd.

Het Edese gemeentebestuur heeft het concept Food Valley geformuleerd om de regionale economie binnen WERV-verband verder te versterken. Het doel van Food Valley is de werkgelegenheid in de regio te bevorderen door de vestiging van bedrijven en instellingen in voeding, landbouw, life sciences en gezondheid en het versterken van het kenniscluster in de regio. De verwachting is dat Food Valley een belangrijke bijdrage kan leveren aan de vestiging van kennisintensieve bedrijven.

Een van de randvoorwaarden voor de vestiging en het behoud van deze bedrijven is de beschikbaarheid over een hoogwaardige digitale communicatie-infrastructuur. Daarom is het van belang om speciaal op de as Ede-Wageningen de mogelijkheden onderzoeken om een open glasvezelinfrastructuur te ontwikkelen. Bij positieve conclusies ligt een uitbreiding van deze infrastructuur naar de overige WERV gemeenten zeer voor de hand.

In het haalbaarheidsonderzoek dat het college van B&W wil realiseren wordt, samen met een aantal maatschappelijke organisaties, bedrijven en woningbouwverenigingen gekeken naar de mogelijkheden om gezamenlijk te investeren in een glasvezelringleiding. Via deze infrastructuur kunnen de aangesloten organisaties hoogwaardige communicatieverbindingen geleverd krijgen naar het internet. Deze voorziening moet door en voor bedrijven en maatschappelijke instellingen ontwikkeld en gefinancierd gaan worden.

Het project wordt opgezet en uitgevoerd in nauwe samenwerking met de gemeente Wageningen, de stichting Wageningen Kennisstad, Wageningen Universiteit & Researchcentrum (WUR) en de Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV. Zij hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst opgesteld.