Provincie Limburg

Europese steun voor Peelregio (256)

Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten om aan acht projecten een Europese bijdrage uit het CERES-programma Noord- en Midden-Limburg te verlenen. De projecten passen binnen de thema's Ondernemend Limburg en Ruimte voor Limburg uit het coalitieakkoord. Het gaat in totaal om 635.049,-. Het college van GS volgt hiermee het advies van de stuurgroep CERES. Het CERES-programma is een Europees plattelandsprogramma dat een multifunctioneel platteland beoogt in 10 (deel)gemeenten in Noord- en Midden-Limburg en vooral gericht is op een dynamische, economische ontwikkeling.

Voor het verder ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van een Baby Traveller en een Outdoor Traveller ontvangt Mighthy Products BV uit Helden een CERES-bijdrage van 50.000,- . Het bedrijf gaat een draagbare box ontwikkelen, met twee of meer geïsoleerde compartimenten, die levensmiddelen tegelijkertijd op een hoge (tot 90 graden) en lage temperatuur (tot minus 20 graden) kan houden. Stienen BE BV (Nederweert) en Inno+ BV (Maasbree) ontvangen een CERES-bijdrage van 82.904,- voor het ontwikkelen van een gesloten systeem voor zowel de intensieve veehouderij als de utiliteitsbouw. Het systeem, dat de klimaatbesturing, de luchtkoeling en de luchtreiniging als één nieuw innovatief technisch productiepakket combineert, zorgt er voor dat minder uitstoot in het milieu terecht komt.

Namens een aantal participanten ontvangt Industriebank LIOF 14.985,- voor het doorlichten van een negental logistieke dienstverleners uit het CERES-gebied op het vlak van hun strategische positie en ambitie en de inrichting van hun (ICT-) bedrijfsproces. De resultaten van de doorlichting worden omgezet in een individueel verbeterplan en zullen ook beschikbaar komen voor het logistieke bedrijfsleven. Het project Van Koolzaad tot Brandstof krijgt een CERES-bijdrage van 25.520,-. Het project stelt zich tot doel om Noord- en Midden-Limburgs koolzaad als biobrandstof te gaan gebruiken. De CERES-bijdrage is specifiek bestemd voor de medefinanciering van een haalbaarheidsonderzoek en het opstellen van een businessplan voor de realisatie van een koolzaadolieketen. Het project zorgt zowel voor de ontwikkeling van een nieuwe economische activiteit als ook voor een verfraaiing van het landschap. Initiatiefnemers van het onderzoeksproject zijn de Stichting Innovatief Platteland uit Oirlo in samenwerking met de gemeentes uit het CERES-gebied.

Het nagenoeg volledig overdekte attractiepark Toverland in Sevenum kan een CERES-bijdrage van 49.644,- tegemoet zien voor de aanleg van een nieuw parkeerterrein in de vorm van grasbeton. De aanleg van deze parkeervoorziening is noodzakelijk in verband met de uitbreiding van Toverland met een tweede hal en de daarmee gepaard gaande geprognosticeerde groei van het jaarlijks bezoekersaantal.

Voor het behoud en de herbestemming van de Voorburcht van de kasteelruïne Ter Horst ontvangt de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed een CERES-bijdrage van 268.875,-. De stichting wil, samen met de gemeente Horst a/d Maas, de Voorburcht geschikt maken voor evenementen en inrichten als pleisterplaats met een terras voor fietsers en wandelaars. Tegelijkertijd worden de archeologische restanten geconsolideerd.

De op 3, 4 en 5 oktober gehouden manifestatie Agro-Culinair Horst ontvangt 52.221,- van CERES. De manifestatie, in combinatie met een symposium, promoot streekproducten en de CERES-regio, zorgt voor een ketenversterking en stimuleert de kennisoverdracht. Het gevolg is een verbetering van de afzet van de streekproducten. Via een website kunnen de streekproducten gekocht worden.
Voor de aanleg van een natuurlijke gordel rondom de Penitentiaire Inrichting (PI) in Evertsoord (gemeente Sevenum) ontvangt de PI een CERES-bijdrage van 90.900,-. De groene gordel bestaat uit: schraal grasland, een moerasje, een voedselrijk bosje, wandelpaden en houtwallen.
18-11-2003 13:03