Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Arrow classic jazz fm verwerft plek op fm band
Nummer: 400

Datum: 18-11-2003



Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft, op voordracht van Staatssecretaris Van Der Laan van Cultuur en Media, de laatste vergunningen verleend voor het gebruik van frequenties voor commerciële radio. De vergunning voor het kavel voor klassieke en/of jazzmuziek is verleend aan Arrow Classic Jazz FM van Arrow Classic Rock B.V. Het financiële bod dat daarbij is uitgebracht bedraagt: ¬ 8.000.111,-. Dit financiële bod is doorslaggevend geweest voor de verwerving van de vergunning. De vergunninghouder heeft het voornemen om een mix van jazzmuziek en klassieke muziek uit te zenden met de nadruk op jazz. Arrow Classic Jazz FM is op grond van zijn programmatisch aanbod gehouden de komende acht jaren 97 procent klassieke en/of jazzmuziek uit te zenden.


Na de vergelijkende toets die eind mei is afgerond, was een aantal kavels, waaronder de kavel voor klassiek en/of jazzmuziek, onverdeeld gebleven omdat hier onvoldoende gekwalificeerde aanvragers voor waren. In overleg met de Tweede Kamer is daarop besloten deze kavels alsnog zo spoedig mogelijk uit te geven. Op 15 augustus 2003 is de uitgifteprocedure voor de vervolgverdeling gestart. Op 12 september, de sluitingsdatum voor het indienen van een aanvraag, hadden in totaal 29 aanvragers een aanvraag ingediend. Voor de landelijke FM kavel, die bestemd is voor klassieke en/of jazzmuziek waren 7 gegadigden. Voor de drie niet-landelijke kavels hadden 18 aanvragers een aanvraag ingediend en voor de drie overgebleven middengolf kavels waren 9 gegadigden. Een aantal aanvragers heeft zowel een aanvraag ingediend voor de niet-landelijke FM kavels als voor de middengolf kavels.


In de loop van de beoordeling zijn 14 aanvragers afgevallen omdat zij niet hebben voldaan aan de formele of materiele vereisten. Tot de vervolgverdeling zijn uiteindelijk 6 aanvragers voor het kavel voor klassieke en/of jazzmuziek toegelaten. Voor de niet-landelijke FM kavels zijn 8 aanvragers toegelaten en voor de middengolf kavels 3 .


De systematiek voor de vervolgverdeling sloot nauw aan bij de gebruikte systematiek voor de vergelijkende toets. Een onafhankelijke adviescommissie heeft de ingediende bedrijfsplannen, nadat deze waren getoetst op financiële haalbaarheid, en de programmatische voornemens met elkaar vergeleken. De onafhankelijke adviescommissie bestond net als bij de eerdere verdeling uit prof. Mr. H. Franken (voorzitter), prof. Mr. P.F. van der Heijden en mw. Mr. F.G. van Diepen-Oost.
Tevens moesten de aanvragers een financieel bod uitbrengen voor de kavels die zij wensten te verwerven. Slechts indien meerdere aanvragers met een gelijke score op het programmatisch voornemen en het bedrijfsplan zouden eindigen, gaf het bod de uiteindelijke doorslag.
Uiteindelijk heeft het bod in minder dan de helft van de gevallen de doorslag gegeven bij de toewijzing.


De vergunningen voor de niet-landelijke FM kavels, bestemd voor programmas die zich richten op de regio zijn verleend aan:


B2, (Amsterdam/Alkmaar/HaarlemPurmerend), Freez, ¬ 151.936,-
B11, (Terschelling/Sneek/Leeuwarden), Hot Radio, ¬ 64.000,-
B26, (Groningen/Dedemsvaart), Radio Continue, ¬ 8.100,-


De vergunningen voor de middengolf kavels zijn verleend aan:
C7, (Utrecht 1332), Hot Radio, ¬ 64.000,-

C10, (Leeuwarden 1602), Radio Seagull, ¬ 800,-

C11, (Den Haag/Tilburg 1485), Haagstad Radio, ¬ 2.500,-



De opbrengst van alle biedingen in de vervolgverdeling bedraagt ¬ 8.291.447,-. Inclusief het eenmalig bedrag dat betaald moet worden voor de frequentie voor klassieke en/of jazzmuziek, is de totaalopbrengst voor de kavels uit de vervolgverdeling ¬ 8.830.634,-.
Aanvragers kunnen de door hen verworven frequenties per 1 december 2003 in gebruik nemen. De vergunningen gelden tot 1 september 2011.


Met deze vergunningverlening is de vergelijkende toets voor de verdeling van frequenties voor commerciële radio definitief afgerond.