ANGO

Protestkaarten en -brieven voor commissies SZW en VWS

Persbericht/vooraankondiging

Kabinetsplannen desastreus voor gehandicapten en chronisch zieken

Protestkaarten en -brieven voor commissies SZW en VWS

De voorzitter van de Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid mevrouw drs. M.I. Hamer, krijgt maandag 17 november in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag, kaarten en brieven uit handen van de voorzitter van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO), de heer Fini de Paauw. De brieven en kaarten komen van mensen met een handicap en chronisch zieken. Zij vragen niet alle bezuinigingen op hún schouders te leggen. Want voor mensen met een beperking zijn de huidige plannen van het Kabinet desastreus. Veel mensen met een handicap of chronische ziekte zullen door de armoedegrens heen zakken. Mevrouw Hamer neemt de brieven en kaarten ook aan voor de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.
Al vanaf de Regeringsverklaring in mei werd duidelijk welke kant de voorstellen van Balkenende II op zouden gaan. Die veroorzaakten grote onrust bij de achterban van de ANGO. Vele tientallen mensen stuurden brieven waarin ze becijferden hoeveel zij er de komende tijd er op achteruit zullen gaan. De mensen zijn bang dat ze de hoge kosten voor de gezondheidszorg straks niet meer kunnen betalen. Staatssecretaris Wijn heeft wel een compensatieregeling aangekondigd, maar het betekend wel dat mensen met een handicap en chronisch zieken eerst de bedragen zelf zullen moeten voorschieten.
Verder spreken mensen met een functiebeperking met de kaarten en brieven hun grote angst uit voor de toekomst van de WAO. Een toekomst waarin, als de voorstellen die het Kabinet op Prinsjesdag bekend maakte allemaal worden aangenomen, de WAO grotendeels wordt afgeschaft en het perspectief van gedeeltelijk arbeidsongeschikten, uiterst onzeker wordt.
De ANGO gelooft niet dat werkgevers zich tot het uiterste zullen inspannen om gedeeltelijke arbeidsongeschikten weer aan het werk te krijgen. Het betekend dat mensen die nu een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen die gebaseerd is op hun laatst verdiende loon, straks voor dat deel op het sociaal minimum terechtkomen.
De ANGO en haar achterban heeft ook grote zorgen over de lijsten die gebruikt gaan worden bij keuringen. Zij vindt, net als de kamerleden die de motie Dietrich cs. hebben ondertekend, dat er altijd sprake moet zijn van individuele toetsing van een aanvraag voor een WAO-uitkering. De regering moet dit uitgangspunt in de voorstellen verwerken. Verder wil ANGO de keuringen laten zoals ze zijn. Ze zijn al streng genoeg. Mensen voelen zich vaak al als een soort misdadiger eenvoudig weg, omdat ze een WAO-uitkering proberen aan te vragen. Tenslotte vindt de ANGO de Extra Garantieregeling Beroepsrisico's geen goed idee. Zij vindt dit een ongewenste tweedeling van mensen met een handicap of chronische zieken. Er komt verschil tussen hen die een goede regeling hebben omdat zij tijdens hun werk een ziekte of handicap hebben opgelopen, en zij die buiten werktijd zijn getroffen door een ongeval of ziekte. Daarnaast denkt de
gehandicaptenorganisatie dat er juist civiele zaken zullen gaan ontstaan over de vraag of een ziekte of handicap uitsluitend het gevolg is van het uitoefenen van het beroep of in min- of mindere mate ook andere oorzaken heeft. Simpel gezegd, komt de versleten knie door het werk of door het voetballen in het weekeinde.